Německá vláda prý loni věděla o riziku sestřelení letadla nad Ukrajinou

27.04.2015 13:47

O hrozícím nebezpečí pro letadla v oblasti bojů na východní Ukrajině prý byla německá vláda informována loni dva dny před loňským sestřelením malajsijského boeingu. S odvoláním na interní zprávu německého ministerstva zahraničí o tom dnes informoval list Süddeutsche Zeitung. Berlín prý ale žádnou z leteckých společností nevaroval. Při zřícení letu MH 17 na trase z Amsterodamu do Kuala Lumpuru zahynulo loni 17. července na východní Ukrajině 298 lidí.

Německá vláda prý loni věděla o riziku sestřelení letadla nad Ukrajinou
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Podle listu Süddeutsche Zeitung se ve zprávě z 15. července určené pro vnitřní potřebu ministerstva zahraničí hovoří o zvýšeném nebezpečí pro leteckou dopravu, a to především v souvislosti s předchozím sestřelením ukrajinského vojenského letadla typu Antonov z výšky více než 6000 metrů. Sestřelení letadla v takové výšce je podle zprávy signálem, že může být zasaženo i civilní dopravní letadlo prolétající nad východní Ukrajinou.

O nebezpečí pro leteckou dopravu podle listu Süddeutsche Zeitung několikrát německou vládu ve svých každodenních zprávách varovala i Spolková zpravodajská služba (BND).

Lufthansa od německé vlády loni v červenci nedostala žádné upozornění

Zástupce německého národního leteckého dopravce Lufthansy dnes potvrdil, že společnost od spolkové vlády nedostala loni v červenci žádné upozornění. O zhoršení bezpečnostní situace v určité oblasti aerolinky prý obvykle informuje ministerstvo dopravy. Právě vládní varování hraje podle Süddeutsche Zeitung nejdůležitější roli při rozhodování Lufthansy o případném odklonění leteckých tras.

Německé ministerstvo dopravy na dotaz uvedlo, že spolková vláda před zřícením letu MH 17 o zvýšeném riziku pro přelet civilních strojů nad východem Ukrajiny žádné informace k dispozici neměla. Ministerstvo zahraničí se k věci zatím nevyjádřilo.

Podle nizozemských vyšetřovatelů stála za zkázou letu MH 17 s největší pravděpodobností střela vypálená z ruského protiletadlového raketového systému Buk. Kdo střelu vypálil, je předmětem pokračujících sporů. Ukrajina a USA tvrdí, že letoun sestřelila raketa, kterou poskytla Moskva proruským separatistům. Rusko obvinění odmítá a ukazuje na ukrajinské vládní síly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…