Německé celebrity podpořily uprchlíky

31.08.2015 17:49

V Německu se zvedla vlna nevole vůči xenofobním a rasistickým tendencím veřejnosti. Zapojili se do ní politici, dobrovolníci, novináři a velké množství celebrit. Cílem je překřičet protiuprchlické protesty a pomoci lidem prchajícím před válkou. Informuje agentura AFP.

Německé celebrity podpořily uprchlíky
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Bulvární plátek Bild rozjel kampaň „My pomáháme“, kdy věnoval sedm stránek nedělního vydání více než stovce celebrit, sportovců či výrazných osob prostředí byznysu, aby vyjádřili svůj názor v boji proti nenávisti. Byli mezi nimi například fotbalista Lukas Podolski, šéf automobilky Daimler Dieter Zetsche či frontman kapely Scorpions Klaus Meine.

Současně v Bildu vyšel úvodník s názvem „Také jsem byla uprchlice“, jehož autorkou byla laureátka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová. Vzpomínala v něm na druhou světovou válku, kdy tisíce Němců opouštěly nacistické Německo za lepším a bezpečnějším životem. „Každý, kdo uprchl z Německa před nacisty, byl zachráněn... Německo nyní musí udělat to, co udělaly ostatní země pro něj.“

Do Německa má podle odhadů přijít až 800 000 uprchlíků, což je největší přesun lidí od dob druhé světové války. Přestože mnozí věří, že nacistický odkaz a německé bohatství vytvářejí jedinečnou půdu pro přijetí zodpovědnosti za pomoc uprchlíkům, německá veřejnost z toho příliš odvázaná není.

Nejvíce jsou s uprchlíky nespokojeni na východě Německa. Město Heidenau se stalo symbolem německého vnitřního boje o budoucnost uprchlíků poté, co minulý víkend došlo ke střetům mezi policií a pravicovými radikály, kteří brojili proti otevření nového uprchlického centra.

Celý text zde

Kancléřka Angela Merkelová, jež se vydala centrum navštívit, aby mu vyjádřila svou podporu, čelila davu, který ji vypískal a označil za zrádkyni.

K Bildu se ale přidala i další média. Jedním z nich je týdeník Der Spiegel, který tento týden vyšel ve dvou různých provedeních. Na jedné titulní straně stálo „Temné Německo“ a bylo na něm hořící uprchlické středisko, zatímco na druhé verzi bylo „Slibné Německo“ se vzkazem naděje, kdy malé děti migrantů pouštěly do nebe balonky. „Je na nás, abychom se rozhodli, jak chceme žít. Je to naše volba,“ hlásal týdeník.

Mnichovský deník Sueddeutsche Zeitung zase svým čtenářům dal návod, jak jednoduše mohou darovat jídlo a oblečení nově příchozím uprchlíkům.

Přidaly se k nim i různé slavné osobnosti. Například hráč Realu Madrid Toni Kroos řekl: „Drazí uprchlíci, je dobře, že jste tu, protože nám to umožní vyzkoušet naše hodnoty a projevit respekt jeden druhému.“ Jedněmi z nejvýraznějších prouprchlických hlasů jsou pak herec Til Schewiger nebo rockový zpěvák Udo Lindenberg, který chce 4. října uspořádat v Berlíně koncert proti nenávisti.

V Drážďanech, městě, které bylo vystaveno prvnímu náporu protiuprchlického násilí, vyšly tisíce lidí do ulic a ruku v ruce zpívali: „Řekni to nahlas, řekni to jasně, uprchlíci vítejte zde.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…