Německé noviny dnes píší, že rozhodnutí o kvótách bez konsenzu je překvapivé

23.09.2015 11:29

Podle německých médií je překvapivé, že evropští ministři vnitra schválili kvóty na rozdělení běženců i přes odpor čtyř zemí, včetně Česka a Slovenska, a nesnažili se o konsenzus. Podle deníků se tím zvýší napětí před dnešním summitem Evropské unie. Média si také všímají výroku slovenského premiéra Roberta Fica, který kvóty označil za diktát a odmítl rozhodnutí ministrů vnitra přijmout.

Německé noviny dnes píší, že rozhodnutí o kvótách bez konsenzu je překvapivé
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Navzdory všem očekáváním přece jen ministři vnitra EU rozhodli o rozdělování žadatelů o azyl. Byla to však vynucená dohoda, protože čtyři státy východní a střední Evropy se postavily proti ní. Ministři tak přijali rozhodnutí pouze kvalifikovanou většinou, a ne na základě konsenzu všech zemí, jak je obvyklé,“ napsal nejčtenější německý deník Bild.

Také rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk označuje za nezvyklé, že ministři vnitra „protlačili rozhodnutí“ i přes odpor čtyř zemí. „Teď teprve pořádně začne debata o rozdělování běženců i o tom, zda jsou závěry ze včerejší (úterní) schůzky skutečně vítězství, nebo spíš tvrdá porážka pro EU. O dohodě tady totiž nemůže být řeč,“ uvedla stanice.

Rozhodnutí ministrů vnitra z předchozího dne může zapůsobit jako rozbuška na summitu EU,“ varoval deník Rheinische Post. Hlavy evropských států a vlád budou dnes na mimořádném summitu jednat právě o otázkách spojených s imigrací.

Německá média si také hojně všímají Ficova vyjádření o tom, že úterní rozhodnutí z Bruselu je diktát silnějších evropských zemí. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung také cituje českého prezidenta Miloše Zemana, který rozhodnutí o rozdělování žadatelů o azyl označil za chybu a vyjádřil naději, že summit EU toto rozhodnutí revokuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …