Německé srdce islamismu. V této spolkové zemi prý žije nejvíc radikálů

23.12.2016 7:30

Německu přibývá islámských radikálů. V některých spolkových zemích je jich víc, někde méně. Podle pátečních Lidových novin je situace vůbec nejhorší v někdejším průmyslovém srdci Německa, v Porůří, v Severním Porýní – Vestfálsku. Vedou sem pravděpodobně stopy teroristy z Berlína, ale také pachatelů předchozích teroristických činů v Belgii a Francii.

Německé srdce islamismu. V této spolkové zemi prý žije nejvíc radikálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Německé úřady podezírají ze spáchání teroristického útoku v Berlíně Tunisana Anise Amira, který žil v Severním Porýní – Vestfálsku, a to údajně ne náhodou. Do této země totiž podle všeho vedou i stopy radikálů, kteří stáli za útoky v Belgii a ve Francii.

„Nejlidnatější německá spolková země je totiž považována za největší baštu radikálních islamistů v celém Německu. Například v Düsseldorfu v minulosti působila buňka teroristické sítě al-Káida, v Bonnu připravovali islamisté pumový útok na předáka místního protiimigračního hnutí. Bezpečnostní experti odhadují, že v Severním Porýní – Vestfálsku v současné době působí na čtyřicet různě propojených skupin a zpravidla mají přesah i do blízkého zahraničí,“ píše deník.

V této spolkové zemi provedla německá policie razii v několika mešitách již po útocích na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo a po útocích v Belgii. Ministr vnitra Severního Porýní – Vestfálska Ralf Jäger varoval, že mezi německými muslimskými radikály může po těchto útocích také narůst chuť něco spáchat.

„Jeho úřad pak výrazně rozšířil okruh potenciálních pachatelů islamistických útoků z 200 na 500 osob. Jak uvedl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na bezpečnostní kruhy, je pravděpodobné, že za tu dobu se jejich počet ještě zvýšil. Sice stále platí, že mezi nimi převažují lidé pocházející z muslimského prostředí a jsou například potomky gastarbeitrů, kteří začali přicházet do západního Německa od počátku 60. let minulého století. V posledních letech ale mezi nimi přibývá konvertitů,“ píše dál český deník.

Není bez zajímavosti, že právě ze Severního Porýní – Vestfálska odešel v roce 2013 rapper Denis Cuspert, aby se připojil k Islámskému státu. Od té doby byl sice nejednou prohlášen za mrtvého, jenže zprávy se ukazovaly jako nepravdivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…