Německo: Další zlé a překvapivé zprávy

12.01.2016 7:55

Události, ke kterým došlo o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem, znamenaly určitý průlom. Nyní i řada členů vládní CDU přestává věřit, že Německo migrační vlnu zvládne, řekl serveru Aktuálně.cz pražský zpravodaj německého listu Die Welt Hans-Jörg Schmidt.

Německo: Další zlé a překvapivé zprávy
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Pro německou kancléřku Angelu Merkelovou a její vládu je po silvestrovských útocích na ženy v několika městech složitější trvat na přesvědčení, že země zvládne prověřit a integrovat velký počet přicházejících uprchlíků.

Podle nejnověji zveřejněného průzkumu televize ARD je nyní s politikou Merkelové spokojeno 58 procent Němců, ještě loni v dubnu to bylo 75 procent.

Celý text je ZDE

Zároveň roste podpora těch politických sil, které se stavějí proti přijímání uprchlíků a Merkelovou za loňský příchod 1,1 milionu běženců kritizovaly.

AfD by volila desetina Němců. Ještě před silvestrem

Alternativu pro Německo by volilo osm až deset procent Němců, ukazují průzkumy, provedené ještě před Silvestrem.

„Na rozdíl od předchozích krizí, jako byly finanční problémy eurozóny, Ukrajina nebo Řecko, je cítit, že má Merkelová tentokrát menší důvěru. Zda stát skutečně má kontrolu nad imigrací. I někteří lidé z CDU vyjadřují obavy, jak to skončí,“ řekl serveru analytik berlínského institutu mezinárodních a bezpečnostních studií Kai-Olaf Lang.

Kancléřku kritizují i přistěhovalci

Agentura Reuters ve své reportáži z Kolína nad Rýnem upozorňuje, že paradoxně i někteří přistěhovalci kritizují kancléřku za to, že uprchlíků přichází mnoho. „Přijímají více lidí, než jsou schopni zvládnout. Kde je všechny ubytují?“ řekl například Moutawalli Moussa, imám z kolínské mešity Abú Bakra.

Všichni podezřelí jsou přistěhovaleckého původu

Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger v pondělí potvrdil, že všichni podezřelí, které policie vyšetřuje kvůli sexuálnímu napadání a okrádání žen o silvestrovské noci, jsou „přistěhovaleckého původu“.

Diskusi německých politických špiček ovlivnila také zjištění týkající se pátečního útoku muže na policejní stanici v Paříži. Vyšetřování ukázalo, že žil dříve v ubytovně pro žadatele o azyl v Recklinghausenu u Kolína nad Rýnem. Na zdi tam psal nápisy oslavující Islámský stát.

Podle pražského dopisovatele německého listu Die Welt Hanse-Jörga Schmidta radikální strany těží z nastalé situace.

Někteří členové CDU přestávají věřit, že Německo migraci zvládne

„Silvestrovské události jsou určitým průlomem, útoky na ženy jsou pro Němce velmi citlivá věc. Kancléřka čelí velkému tlaku, a to i v řadách vlastní CDU. Někteří její členové přestávají věřit, že Německo migrační vlnu zvládne,“ řekl Schmidt serveru.

„Němci chtějí, aby byl zákon vůči pachatelům z řad žadatelů o azyl, kteří spáchají trestný čin, tvrdší a aby nemohli zůstat v Německu. To ale nejde během pár dní, takže nálada bude horší a horší, což pomáhá extremistům z Pegidy nebo Alternativy pro Německo,“ dodal.

Server Novinky.cz cituje slova německého ministra pro místní rozvoj Gerda Müllera pro bulvární deník Bild. Tomu Müller řekl, že do Evropy zatím dorazilo jen deset procent migrantů, kteří mají na starý kontinent namířeno. Evropská unie se tak musí v době, kdy je ochrana vnějších hranic schengenského prostoru v troskách, připravit na příchod dalších osmi až deseti milionů lidí.

Celý text je ZDE

„Největší migrační vlny teprve přijdou. Populace Afriky se v příštích desetiletích zdvojnásobí. Přijdou lidé prchající před hladem, bídou a násilím, protože pro sebe a své rodiny nevidí v rodných zemích budoucnost,“ řekl Müller Bildu.

Hlavní příčinou současné migrační krize v Evropě je podle Müllera internet, jehož prostřednictvím se obyvatelé Blízkého východu a dalších regionů dozvídají o životní úrovni ve sjednocené Evropě.

Jedinou možností, která evropským zemím zbývá, je podle německého ministra pro místní rozvoj masivní investování do integrace příchozích. Müller proto navrhuje zřízení zvláštního fondu, do nějž by se pro začátek dalo deset miliard eur, tedy v přepočtu zhruba 270,2 miliardy korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …