Německo: Že EU dokáže snížit migraci nevěří. Ale chtěli by společnou armádu

26.05.2024 8:05 | Zprávy

55 procent Němců si přeje společnou evropskou armádu. Nejen to ukázal průzkum, který se objevil jen dva týdny před volbami do Evropského parlamentu. Když lidé odpovídali na otázku, zda EU dokáže společnými silami snížit počet uprchlíků přicházejících do EU, 62 procent lidí prohlásilo, že tomu nevěří. Ukázalo se také, kolik lidí v Německu je spokojeno s prací předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen.

Německo: Že EU dokáže snížit migraci nevěří. Ale chtěli by společnou armádu
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Krátce před volbami do Evropského parlamentu spatřil v Německu světlo světa průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění INSA, který možná mnohé překvapí. Většina Němců se v průzkumu dovolává vzniku společné evropské armády. Na průzkum upozornil server německého deníku Bild.

Pokud jde o migraci, 58 procent voličů je pro trvalé zvýšení hraničních kontrol mezi státy EU. Jen 33 procent lidí se staví proti tomuto kroku. Když lidé odpovídali na otázku, zda EU dokáže společnými silami snížit počet uprchlíků přicházejících do EU, 62 procent lidí prohlásilo, že tomu nevěří. Jen 27 procent lidí řeklo „ano“. Ostatní řekli, že neví.

O pár týdnů dřív si Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Hesensko a Severní Porýní-Vestfálsko stěžovaly ministryni vnitra z řad sociální demokracie Nancy Faeserové, že se centrální vládě v Berlíně nedaří urychlit deportaci neúspěšných žadatelů o azyl pryč z Německa.

Server německého magazínu Der Spiegel napsal, že spolupráce s Úřadem pro migraci a uprchlíky je podle čtyř zmíněných spolkových zemí stále problematická.

Není jasné, „kolik případů (deportace) stále probíhá“, ani kolik migrantů, pro které byly vydány náhradní doklady, bylo skutečně deportováno. Není také jasné, kolik řízení o deportaci bude zastaveno. Současný nepořádek je „již nepřijatelný“.

Server švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung tvrdí, že problémem spojeným s migrací jsou sexuální útoky žadatelů o azyl na ženy a dívky v Německu.

„Například syrští imigranti tvořili v roce 2022 přibližně 1 procento celkové populace, ale zastupovali 5,3 procenta všech podezřelých ze znásilnění, sexuálního napadení a napadení. Nekontrolovaná migrace mladých mužů z převážně muslimských zemí představuje hrozbu pro ženy a dívky, a to jak pro místní obyvatele, tak pro ženy v domovech žadatelů o azyl,“ napsala Beatrice Achterberg, redaktorka NZZ v Německu.

Spolková vláda podle ní tento problém ignoruje.

„Člen CDU Bundestagu Christoph de Vries požádal o informace o opatřeních proti sexuálním zločinům páchaných imigranty, které NZZ obdržel. Reakce federální vlády je pozoruhodná. Odsuzuje všechny ‚formy sexismu‘ a poté ‚rozhodně‘ vystupuje proti násilí a sexuálnímu obtěžování. Ale pokud jde o aktuální téma, píše jen suchou větu: Konkrétní opatření ,v oblasti sexuálních deliktů v kontextu imigrace' se nechystají,“ uvedla novinářka.

A co by měla vláda v Berlíně dělat, aby situaci změnila? Minimálně by prý měla všem imigrantům poskytnout vzdělání v tom, jaké chování k ženám je v Německu přijatelné a jaké už přijatelné není.

Průzkum uveřejněný v deníku Bild také ukázal, že celkově je většina Němců se členstvím v EU spokojena. 61 procent dotázaných dalo najevo, že podporuje členství Německa v EU. 25 se ke členství postavilo kriticky. Dochází k „prodlevám v pracovním postupu“ a mezi všemi zúčastněnými roste nespokojenost. Problémy jsou „téměř stejné ve všech federálních státech“.

Tentýž průzkum ukázal, že jen 37 procent Němců bylo spokojeno s prací předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen v posledních pěti letech, 44 procent lidí s její prací spokojeno není a 19 procent dotázaných nemá jednoznačnou odpověď.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To už tu bylo, společná armáda satelitů pod německým velením, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.05.2024 9:58:07
Němci, Italové, Rumuni, Maďaři, Bulhaři, Chorvati, muslimské bosenské jezdecké divize.... všichni dostali u Stalingradu napráskáno. Všichni tam byli a málokterý se vrátil. Jestli to Germánům nestačí, může se to zopakovat.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

9:00 Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

V Česku i v USA se vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci snaží dostat více lidí do armády. V USA s…