Německo: Zruš to, nebo dostaneš! AfD marně shání sál pro sjezd. A Klaus ml. mluví i o Česku

29.01.2020 9:26

Proti straně AfD se v Německu zřejmě vede tvrdá kampaň. Dle článku Márie Fuchsové v Konzervativních novinách se Antifa a levicoví aktivisté snaží znemožnit uspořádat sjezd strany, což ukládají straně jak stanovy, tak zákon. Pokud se najde provozovatel, který prostory poskytne, je mu ze strany aktivistů vyhrožováno. Někdy ani ne anonymně. Padlo už jedno jméno.

Německo: Zruš to, nebo dostaneš! AfD marně shání sál pro sjezd. A Klaus ml. mluví i o Česku
Foto: Václav Fiala
Popisek: Autobus AfD

Nedávno jsme informovali, jaké měl sociolog Petr Hampl potíže, protože mu zrušili plánovanou akci v hospodě Na Slamníku na Praze 6. Konkrétně, že s provozním hospody plánovanou akci „prodiskutoval“ jistý Přemysl Dobytek a provozovatel pak rezervaci Hamplovi odřekl, takže se nakonec konala v Řeporyjích. Této akce se zúčastnil i Petr Bystroň z německé AfD.

Anketa

Stydíte se za premiéra Andreje Babiše?

8%
92%
hlasovalo: 26551 lidí
Strasti Petra Hampla ovšem blednou ve srovnání s těmi, které má AfD v Německu. Popisuje je Mária Fuchsová v Konzervativních novinách. Berlínská AfD se podle ní již třikrát pokusila uspořádat svůj sjezd v Berlíně a blízkém okolí, ale nebylo pro stranu možné najít prostory. Poslední sjezd byl prý odvolán na poslední chvíli kvůli hrozícím útokům ze strany radikální levice. „Uspořádat sjezd se AfD snažila již v září 2019 a chtěla si pronajmout společenský sál od města, tomu zabránili Zelení. Podruhé to zkoušeli v listopadu, tehdy se jim ale nepovedlo najít žádného pronajímatele, který by jim sál pro asi 400 lidí pronajmul. A to přesto, že oslovili více než 100 pronajímatelů,“ píše politoložka žijící v Berlíně.

Najít prostory se nakonec podařilo v prosinci, ale podle Fuchsové se levicoví extremisté sešikovali na svých stránkách a majitelce sálu začali vyhrožovat násilím. A nejen anonymně. „Levicová ‚politička‘ a mluvčí tzv. ‚Povstání proti rasismu‘ Irmgard Wurdacková přiznala zcela otevřeně pro noviny taz, že s pronajímatelkou telefonovala a ‚upozornila ji na důsledky, které by pro ni pronajmutí sálu pro AfD mohlo mít‘. Na Wurdackovou podala AfD trestní oznámení. Na Tři krále ovšem majitelka odstoupila od smlouvy,“ odhalila Fuchsová další část příběhu. AfD se soudila, ovšem dle rozhodnutí bylo odstoupení od smlouvy v pořádku, neboť majitelce hrozilo nebezpečí.

Jak je možné vidět z facebookového profilu političky, „zastavit AfD“ je pro ni zřejmě klíčovou myšlenkou.

Jak Fuchsová informovala, to, že strana nemůže uspořádat sjezd, je nejen proti jejím stanovám, ale i proti zákonu. Strana tak nemůže zvolit nové předsednictvo a musí fungovat jen s nouzovým předsednictvem, které ovšem nemůže činit nic zásadního. A dle politoložky to není ojedinělá situace, AfD má podobné potíže i v jiných částech Německa, kde hoteliéři a majitelé restaurací i po přislíbení rezervace nakonec couvnou, protože se cítí být ohroženi Antifou a anonymními hrozbami.

Situaci komentoval i předseda Trikolóry Václav Klaus mladší, který krátce dodal, že Česká republika zatím základní svobody šířit názory drží, ale rozhodně nejde o nic samozřejmého.

A na již zmíněné akci Petr Hampla právě o tomto tématu hovořil Petr Bystroň, poslanec AfD.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…