Německo bere dětské migranty, čeští „vítači“ ve varu. Další vývoj: Kolik šoupneme Erdoganovi, nadávání Řecku za tvrdost

10.03.2020 8:34

Německo hodlá ulevit Řecku a převzít si dětské migranty z uprchlických táborů. A z Čech už se ozývá, proč to česká vláda neudělá také. Mezitím turecký prezident jednal se špičkami EU. A také s NATO. Předsedkyně Komise trvá na tom, že dohoda z roku 2016 musí platit dál, ale bude se diskutovat o jejím znění. Řecko má prý ctít právo na azyl. Prezident Erdogan však žádal konkrétní pomoc od NATO. A to bez podmínek a nejlépe hned.

Německo bere dětské migranty, čeští „vítači“ ve varu. Další vývoj: Kolik šoupneme Erdoganovi, nadávání Řecku za tvrdost
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Jak jsme již informovali, Německo se uvolilo přijmout tisíc až patnáct set dětí z přeplněných uprchlických táborů. A hledá další státy pro „koalici odhodlaných“, která by si děti rozdělila. Jak informuje německá stanice Deutsche Welle, EU prý nechce opakování krize z roku 2015. Německo je údajně připraveno si převzít „odpovídající podíl“ nejpotřebnějších dětských migrantů. Konkrétně si chce země převzít nedoprovázené děti do 14 let a ty, které potřebují urgentně lékařskou pomoc. Dle agentury AFP se bude jednat především o dívky.

Anketa

Je vám líto migrantů na řecko-turecké hranici?

3%
97%
hlasovalo: 13650 lidí

Podle DW k tomuto rozhodnutí německá vláda dospěla po diskuzi kancléřky Merkelové s koaličními partnery o situaci v Řecku v uprchlických táborech. Předsedkyně vládní CDU Annegret Kramp-Karrenbauerová jako možnost uvedla, že by se do „koalice“ přidala i Francie. Jak píší Novinky.cz, Rakousko se zřejmě do koalice nepřidá. „Kdo přijme ženy a děti, přijímá právě tak i otce a muže,“ prohlásil kancléř Sebastian Kurz. Potvrdil také odhodlání hájit rakouské hranice proti náporu migrantů, pokud by opět překročili Balkán. Podle předsedkyně Evropské komise von der Leyenové však vyvolala myšlenka kladnou reakci ve Francii, Portugalsku, Lucembursku a Finsku. Pomoc slíbilo i Chorvatsko.

Podporu německé gesto našlo i u některých politiků a osobností v Čechách. „Přál bych si, aby podobnou lidskost prokázala alespoň u jednoho jediného dítěte i Česká republika. Zatím jsme toho nebyli schopni,“ postěžoval si bývalý europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Ozvala se také velká fanynka Miroslava Kalouska a TOP 09 Jenny Nowak. „Německo si vezme až 1 500 dětí z řeckých táborů, z toho podstatnou část mladších 14 let. Primátoři mnoha měst o to důrazně žádali vládu.

Budou tedy teď čeští rádoby vlastenci a sběrači víček povykovat i na Němce, že tam přece žádné takové děti nejsou? No, můžou, podstatné je, že aspoň ty nejmladší nebo nemocné by mohly už brzy být v bezpečí. Když naše ostudná vláda lže a nedovolí pomoct ani jednomu,“ udeřila na vládu Andreje Babiše.

A svou trošku do mlýna přihodil též cestovatel trabantem Dan Přibáň. „Německo převezme 1 000 až 1 500 dětí a nezletilých z přeplněných uprchlických táborů v Řecku. Chudáci Němci, kdyby se zeptali Čechů, dozvěděli by se, že tam žádné nejsou, nebo už mají plnovous. Teď budou zklamaní!“ žertoval, ovšem ne na úkor Němců.

Včera se také konalo setkání předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, předsedy Evropské rady Charlese Michela a prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana. Názory, jak dopadlo, se různí. Dle Financial Times se lídři EU zavázali ke spolupráci s Tureckem, aby zabránili dalšímu napětí. A chtějí obnovit dohodu s Tureckem z roku 2016. S Erdoganem prý hovořili „jasně a otevřeně“. Von der Leyenová dle FT uvedla, že v dohodě doplní „mezery“. „Projdeme celou dohodu. Každý bod je otevřený pro diskuzi a zhodnocení,“ řekla předsedkyně komise o dohodě, ve které se EU původně zavázala zaplatit 6 miliard eur Turecku.

Špičky EU nebyly jediné, s kým prezident Turecka jednal. Setkal se také s Jensem Stoltenbergem, generálním tajemníkem NATO. Naléhal, aby NATO poskytlo konkrétní podporu jeho zemi. A řekl, že žádná Evropská země by neměla mít ten luxus tvářit se, že se jí humanitární krize v Sýrii netýká. „Nacházíme se v kritickém okamžiku, kdy NATO musí prokázat solidaritu s Tureckem v nějaké konkrétní podobě,“ prohlásil dle Financial Times.

Jak uvádí francouzská státní televize France24, prezident Erdogan po setkání s von der Leyenovou a Michelem zamířil na letiště místo na tiskovou konferenci, ačkoliv to měl údajně původně v plánu, což svědčí o jistém napětí. I dle této televize lídři EU trvali na tom, že dohoda z roku 2016 musí být zachována.

Co se týče podpory od NATO, France24 byla sdílnější s Erdoganovými slovy. „Naši spojenci by měli projevit solidaritu s naší zemí bez vybírání a bez kladení politických podmínek,“ prohlásil Erdogan a dodal: „Je velice důležité, aby podpora, kterou žádáme, byla poskytnuta bez prodlení.“

Dále tureckého prezidenta prý popudilo, jak se předsedkyně Komise a předseda Evropské rady postavili za Řecko, místo aby se zajímali o jeho problémy. A na adresu řeckého premiéra Mitsotakise ucedil: „Je nerozumné a bezohledné, že spojenec a soused Turecka obviňuje naši zemi, že je zodpovědná za nenadálou migraci,“ řekl a doplnil, že nedopustí, aby Řecko získalo nespravedlivé výhody kvůli svému nynějšímu postavení. Řecký premiér měl pro Erdogana odpověď: „Proč tolik utrácíme za obranu? Protože náš soused je Turecko, ne Dánsko. Jako premiér Řecka se nemusím nechat poučovat od Turecka o lidských právech.“

Dle serveru Politico se setkání týká i Řecka. Ačkoliv Řecko přímo nekritizovala, von der Leyenová pravila, že EU od Řecka očekává respekt a dodržování základních lidských práv, včetně práva na azyl. Z řad novinářů zazněla otázka na chování řeckých pohraničníků a použití přehnané síly. „V principu, všechny zákroky musí být přiměřené. Údajné násilné incidenty musí být prošetřeny a přehnané použití síly je nepřijatelné. Za tím si stojíme,“ pravila předsedkyně Komise. Na otázku, o kolik více by byla EU ochotná zaplatit Turecku, aby dohodu z roku 2016 dodržovalo, však podle serveru Politico neodpověděla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…