Německo chce v EU zavést stálý systém rozdělování běženců

15.10.2015 12:33

Evropská unie potřebuje stálý mechanismus rozdělování běženců mezi členské státy a Německo bude prosazovat jeho vytvoření. Před odjezdem na dnešní summit Evropské unie to ve Spolkovém sněmu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi odpůrce podobného mechanismu patří mimo jiné Česko; premiér Bohuslav Sobotka tento týden uvedl, že na nynějším unijním summitu by se o vzniku takového systému jednat nemělo.

Německo chce v EU zavést stálý systém rozdělování běženců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

„Nadále jsem přesvědčena, a je to názor celé vlády, že potřebujeme trvalý a závazný mechanismus rozdělování uprchlíků v Evropě, přesně jak navrhuje Evropská komise,“ řekla Merkelová. „Budeme na jeho vytvoření pracovat. Bude to znamenat mnoho přesvědčování, ale nepolevíme,“ doplnila za potlesku poslanců.

Státy unie přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120 000 uprchlíků z Itálie a Řecka mezi ostatní unijní země. Tento přesun má být jen prvním krokem, neboť komise navrhuje trvalý přerozdělovací mechanismus. Umožňoval by evropské exekutivě spouštět v případě dalších krizí přerozdělování uprchlíků z postižené země mezi ostatní státy automaticky, bez zdlouhavého vyjednávání se členy osmadvacítky.

Musí se posílit ochrana vnějších hranic EU

Merkelová dnes také uvedla, že EU musí posílit ochranu svých vnějších hranic. „Nyní musíme konstatovat, že kontroly na vnějších hranicích nefungují,“ řekla. Vyzvala k personálnímu posílení evropské pohraniční agentury Frontex, na kterém se podle ní musí podílet všichni členové unie.

Osmadvacítka se podle Merkelové musí rovněž více angažovat v řešení situace v Sýrii, odkud pochází velká část běženců mířících do Evropy. „Pro stabilizaci Sýrie bude nutný dialog, na kterém se bude podílet i Rusko a další mezinárodní i regionální partneři,“ řekla kancléřka. Upozornila přitom, že řešení situace bude trvat velmi dlouho. Dosavadní diplomatické snahy o takové řešení podle ní nepřinesly vůbec žádný výsledek.

Úžinu mezi dvěma státy NATO nemohou ovládat pašeráci

Kancléřka vyzvala k větší evropské podpoře určené Turecku, Libanonu a Jordánsku, které jsou prvním cílem uprchlíků ze Sýrie. Rovněž apelovala na Ankaru a Atény, aby spolupracovaly při boji s pašeráky lidí, kteří převážejí běžence z Turecka na řecké ostrovy. „Není možné, aby mořskou úžinu mezi dvěma státy NATO ovládali pašeráci,“ řekla Merkelová.

Zároveň varovala, aby se EU nezaměřovala pouze na syrské běžence. „Tuto chybu jsme udělali letos na jaře, kdy jsme se příliš dlouho soustředili jen na uprchlíky, kteří do Evropy přicházejí přes Itálii,“ řekla. Pokud chce EU dlouhodobě omezit imigraci, musí se podle Merkelové zasadit i o zlepšení poměrů v Africe, aby tamní obyvatelé měli perspektivu spokojeného života a nedávali se na útěk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…