Německo dělá totéž jako Trump, akorát přes Brusel. A tím nám škodí, udeřil Mach

27.01.2017 22:35

Senátor František Bublan (nestr. za ČSSD), poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a europoslanec Petr Mach (Svobodní) v pátečních Událostech, komentářích České televize rozebírali první zahraniční návštěvu v Bílém domě pod novým šéfem. 45. prezidenta USA Donalda Trumpa navštívila britská premiérka Theresa Mayová. Co tato návštěva znamená pro Českou republiku?

Německo dělá totéž jako Trump, akorát přes Brusel. A tím nám škodí, udeřil Mach
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Petr Mach na Václavském náměstí při oslavách 28. října

„Dneska se potvrdilo to, že Donald Trump dokáže pružně změnit názory. Před volbami říkal, že NATO považuje za zastaralé a dnes na tiskové konferenci řekl, že za ním pevně stojí. To na jednu stranu může být pozitivní, ale současně to ukazuje, že spolupráce s Trumpem může být problematická, protože bude nepředvídatelný,“ varoval hned v úvodu Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Europoslanec Mach byl podstatně optimističtější. Věří, že tandem Trump a Mayová přivedou spojence v NATO k tomu, že se budou více starat o svou obranu. A současně skončí doba „nesmyslných dobrodružství v zahraničí“, věří Mach. Vítal také uzavření případných obchodních dohod USA a Británie. Mach doufá, že EU, „jejíž je Česká republika zatím stále součástí“, také vyjedná výhodnou obchodní dohodu s Washingtonem.

Trump dnes prosazuje heslo „Amerika na prvním místě“ a podle Macha je to v podstatě normální. I Německo prý samo sebe staví na první místo, jen tak činí přes Brusel, což je pro Českou republiku neblahé.

„Celou dobu se to děje u všech států. Nejhorší pro nás ovšem je, když to prosazuje Německo skrze Brusel na úkor ostatních,“ řekl Mach. Pokud jde o suverénní státy, tak tam vnímá stavění svých zájmů na první místo jako pochopitelné.

Benešík stál názorově přibližně ve středu mezi oběma svými předřečníky. Vyjádřil názor, že Trumpovi i dalším spojencům je jasné, že NATO je jedním ze základních kamenů vzájemné spolupráce. Pokud jde o obchod, lidovec podotkl, že s celou EU Spojené státy obchodují podstatně více než s Británií. Jak EU, tak Trump jsou si prý vědomi toho, že se vzájemně potřebují.

Ve vysílání došlo i na západní sankce vůči Rusku. Mach a Benešík se domnívají, že Trump bude v této otázce postupovat opatrně, jako zkušený obchodník. Bublan připomněl, že republikáni, kteří stojí za Trumpem v USA jsou často velmi hlasitě proti rušení západních sankcí vůči Rusku. Trump tak bude muset postupovat opatrně i kvůli klidu doma.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…