Německo je demokratické až příliš, obává se Hynek Kmoníček. Ztrácejí se tam zločinci, to se u nás nestává

22.12.2016 22:51

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD) a místopředseda poslaneckého klubu Úsvit - NK Martin Lank ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize debatovali o bezpečnosti v Evropě po předvánočním teroristickém útoku v Berlíně. Podle Váni je Německo „až nepřiměřeně demokratickou zemí“. Chvály se naopak dočkal český státní úředník Tomáš Haišman.

Německo je demokratické až příliš, obává se Hynek Kmoníček. Ztrácejí se tam zločinci, to se u nás nestává
Foto: hns
Popisek: Německá vlajka překrytá vlajkou IS, ilustrační koláž

Váňa není nijak zvlášť překvapen, že je tak těžké najít atentátníka z kamionu. Do Německa přišlo tolik migrantů, o kterých Německo ví tak málo, že se něco podobného dalo očekávat. Dnes jsou německé úřady přetíženy v úsilí identifikovat všechny přicházející. „Německo je až nepřiměřeně demokratická země. Je to takový paradox. V České republice se migranti neztrácejí. V Německu se ztrácejí i lidé, kteří měli být vyhoštěni po spáchání nějakého trestného činu,“ zaznělo z úst poslance ČSSD.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Kmoníček a Lank dali Váňovi za pravdu. Spolupracovník prezidenta Zemana Kmoníček k dokreslení celé situace doplnil, že v tuto chvíli v EU pobývá několik stovek operativců, kteří prošli školením Islámského státu, a tito lidé jsou schopni verbovat pozdější pachatele teroristických útoků. Evropa nemá podle Kmoníčka dost sil, aby mohla sledovat všechny potenciálně nebezpečné jedince.

„To, co se ukazuje naprosto klíčové, je otázka, do jaké míry máme my jako Západ vhled do potenciálně nebezpečných skupin,“ podotkl Kmoníček. Podle jeho názoru bychom měli mít na zřeteli, že většinu teroristických aktů spáchali lidé, kteří v Evropě dlouhodobě žijí ve druhé či třetí generaci. Dříve či později budeme podle hradního spolupracovníka nuceni spolupracovat i se spojenci, které bychom si ještě před pár roky nevybrali. „Kdo zná Tálibán lépe než jeho první oběti, a to je Írán,“ předestřel příklad Kmoníček. Zkrátka budeme muset spolupracovat s umírněnými muslimy proti radikálním muslimům.

Musíme se začít starat sami o sebe, věří Lank

„My máme proti Německu, které už asi žádná pěkná budoucnost nečeká, jednu výhodu. Česká společnost je poměrně homogenní, takže ti radikálové by tady nenašli zázemí,“ podotkl k tématu Lank. „Já to nerad říkám, ale Německo a Francie už jsou víceméně v háji. Já se obávám, že my už se musíme začít starat sami o sebe, protože Evropská unie už měla tu možnost ochránit evropské občany a podle mého názoru selhala,“ padlo z úst poslance Úsvitu.

Váňa zdůrazňoval, že Česká republika dokáže migranty vracet do zemí původu. V Německu to zdaleka tak dobře nezvládají. A to i přesto, že migranti spáchali řadu trestných činů a za ty by je bylo možné vyhostit.

Kmoníček před kamerami vychválil ředitele odboru azylové a migrační politiky Tomáše Haišmana. „Je to o číslech. Evropa si musí stanovit konečný strop toho, co je ještě schopna zvládnout. My jsme sice poměrně homogenní společností, ale asi čtyři procenta naší společnosti tvoří cizinci. Takže jsme klasická evropská multikulti země. Pokud k nám dobrovolně – nedobrovolně přijde deset přesídlených migrantů – Syřanů – tak pan (Tomáš) Haišman a jeho chlapci, budiž pochválena jejich práce – zjistí, že některé jejich pasy mohou být falešné,“ připomněl důležitou roli ministerstva vnitra Kmoníček. Pokud by k nám bylo přesídleno 100 migrantů nebo ještě mnohem více, tak už nebude tak snadné odhalit podezřelé migranty, doplnil.

Váňa nakonec téma uzavřel s pozitivním nádechem. V tuto chvíli máme jen malou pravděpodobnost, že zemřeme při teroristickém útoku. Tato pravděpodobnost je dokonce čtyřicetkrát menší než možnost, že vás zastřelí policista. „Alespoň v USA,“ zaznělo od Váni. Viděno z tohoto pohledu máme velkou šanci teroristy porazit a také je porazíme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…