Německo je naše budoucnost. Potřebujeme ho. Spolupráce s ním se vyplatí, sdělil Tomáš Prouza

21.09.2016 10:12

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza napsal do Lidových novin text nabádající k většímu pochopení směrem k Německu. Pohled na migrační krizi a její „nešťastné řešení“ je podle Prouzy jen drobnou krizí. Navíc bychom si prý ve svém rozhořčení měli přiznat, že Německo není jediným viníkem.

Německo je naše budoucnost. Potřebujeme ho. Spolupráce s ním se vyplatí, sdělil Tomáš Prouza
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Současný nesoulad mezi Prahou a Berlínem Prouza popsal jako „krizi v manželství“ a dodal, že ani za ni obvykle nemůže jen jedna strana. To by prý měli mít na paměti všichni, kdo si dnes Německo a kancléřku Merkelovou berou na paškál. „Kritici Evropské unie však neváhají složitost celé věci zneužít a tvrdí, že existuje jediný viník,“ píše dále státní tajemník.

Je prý smutné, že se náš soused stal fackovacím panákem právě ve chvíli, kdy jsou naše vztahy „nejharmoničtější a nejbohatší v dějinách“. Upozorňuje, že spolupráce s Německem je pro nás naprosto klíčová a přirozená.

Pak rekapituluje vývoj našich vztahů v moderní době, od opatrnosti v devadesátých letech se prý tvrdou prací českých diplomatů na Česko-německé deklaraci vyvinul ve vzájemnou spolupráci. Připomíná, že i při podpisu přelomové deklarace exhibovali národovci v čele s Miroslavem Sládkem, kteří varovali, že nás zaplaví sudetští Němci žádající majetky a nakonec se ukázalo, že to byl nesmysl.

Bez ohledu na to, co lidé křičí dnes, se prý Prouza nebojí otevřeně říci, že Německo dnes potřebujeme. „Jsme partnerem země, která je motorem evropské integrace, a úzká spolupráce s ní nám umožňuje být blízko klíčovým rozhodnutím,“ píše. Německo prý naopak potřebuje nás, o čemž svědčí vstřícná návštěva Angely Merkelové v Praze. Je prý na nás, zda budeme s Německem hrát roli evropského architekta, nebo bourat a ničit.

Spolupráce ČR a Německa je prý ukázkou a symbolem evropské soudržnosti. Dokázali jsme se podle Prouzy přenést přes křivdy i zničené osudy Čechů i Němců a najít k sobě cestu, kterou podle něj vyjadřují slova Václava Havla: „Německo je naše inspirace i naše bolest. Zdroj pochopitelných traumat i mnoha předsudků a bludů. Někdo vnímá Německo jako naši hlavní naději, jiný jako naše hlavní nebezpečí.“

Česko-německé vztahy prý dávají celé Evropě naději, že vztahy velkých a malých zemí, třeba poznamenané negativní historií, mohou stát na vzájemné důvěře. Lidé však prý musí v tuto spolupráci věřit a tuto myšlenku jsme podle Prouzy bohužel začali ztrácet.

„Primitivní a zjednodušující obviňování, kterých jsme v současnosti svědky v případě Německa, jsou ukázkou malého sebevědomí těch z nás, kteří chtějí pro krátkodobý politický zisk obětovat naši budoucnost,“ uzavřel státní tajemník.

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…