Německo je prý jediná dospělá země v EU, protože její armáda staví pro uprchlíky přístřešky

01.09.2015 22:12

Stejně jako předchozí dny i dnes mapuje levicový server Britské listy události kolem uprchlické krize. A to tradičně ze zorného úhlu média, které je přijímání uprchlíků v Evropě nakloněno.

Německo je prý jediná dospělá země v EU, protože její armáda staví pro uprchlíky přístřešky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Server cituje jistou, blíže nespecifikovanou osobu jménem Amy Mackinnon, která v souvislosti s článkem časopisu Newsweek, že Německo zmobilizovalo armádu, aby pomáhala stavět přístřeší pro uprchlíky, uvedla: „Zdá se, že Německo je jediná dospělá země v Evropské unii mezi nedospělými spratky.“

  • Celý text je ZDE

Učitel národů Komenský byl nejslavnějším českým uprchlíkem

Giorgio Cadorini u příležitosti dnešního prvního školního dne připomíná nejslavnějšího českého uprchlíka Jana Ámose Komenského. Poukázal na to, že Komenský utíkal před náboženskou válkou mezi věřícími ve stejného Boha plnou hrůz a ničení památek, před třicetiletou válkou.

Přitom Komenský se narodil v zemi, kde žily spolu komunity různých konfesí. Ovšem jen do té doby, než se cizí velmoc rozhodla zasáhnout do vnitřních poměrů a vnutit svůj pohled na nejlepší úpravu společnosti a na jedinou správnou konfesi. „A rozpoutala nezodpovědně lokální konflikt, který přerostl v kontinentální krvavou lázeň,“ podotýká Cadorini.

Připomíná, že Jan Ámos našel útočiště nejdříve v Polsku, pak ve Švédsku, v Uhrách, byl i v Anglii, a nakonec našel poslední domov v Nizozemí. Ve všech hostitelských zemích našel plnohodnotné uplatnění.

  • Celý text je ZDE

Pokud se Evropa nedohodne na přerozdělování uprchlíků, skončí schengenský prostor

Server také připomíná text agentury Reuters, podle níž se Slovensko a Česká republika budou chtít dohodnout s Maďarskem a Polskem na společném postoji vůči evropské uprchlické krizi, který by odmítl kvóty EU pro rozdělování migrantů.

Český premiér Bohuslav Sobotka proto pozval představitele Visegrádské skupiny do Prahy na pátek k debatě o této věci.

Je pravděpodobné, že výsledkem bude tvrdý postoj všech středoevropských členských zemí EU proti uprchlíkům. Ten pak budou prezentovat na mimořádném zasedání ministrů vnitra EU dne 14. září.

Středoevropské země stále blokují návrhy Bruselu, aby jednotlivé členské země EU převzaly závazné kvóty uprchlíků, a ulehčily tak Itálii a Řecku. Země bývalého východního bloku pouze navrhly, že přijmou dobrovolné počty, ale jen v minimálním množství.

Německá kancléřka Merkelová varovala, že je ohrožena budoucnost schengenského prostoru, pokud se Evropa nedohodne na rozdělení uprchlíků.

  • Celý text je ZDE

Zemanovy výroky jsou prý hloupé

Za hloupé označil výroky českého prezidenta Miloše Zemana o tom, ať si každý signatář petice akademiků proti nenávisti vůči uprchlíkům vezme uprchlíky domů, Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu. Podle něj je to argument, jehož často používají hate groups a ultrapravicové strany v Evropě i jinde.

Podle něj potřebujeme, aby ochranu uprchlíků organizovaly odpovědně se chovající státy.

  • Celý text je ZDE

Říká Fico pravdu, když uvádí, že 95 % uprchlíků jsou ekonomičtí migranti?

Andrew Stroehlein na Twitteru okomentoval také slova slovenského premiéra. Robert Fico v pondělí důrazně odmítl kritiku ze západních hlavních měst a obvinil evropské vedoucí politiky, že „nemluví pravdu“ o charakteru většiny migrantů. „Pětadevadesát procent těchto lidí jsou ekonomičtí migranti. Nebudeme podporovat idiotskou představu přijetí kohokoliv, ať už to jsou či nejsou ekonomičtí migranti,“ řekl Fico, kterého citoval deník Financial Times. „Má Fico nějaké důkazy pro své tvrzení? Zdá se, že si evropští politikové nyní vymýšlejí jakékoliv statistiky,“ napsal Stroehlein.

  • Celý text je ZDE

Slepé dítě si na maďarském žiletkovém plotu přeseklo dvě žíly

Osmadvacetiletý podnikatel ze syrského města Aleppo Amer zase britskému listu Guardian sdělil, že čtyřleté slepé dítě si na hranicích Maďarska žiletkovým drátem proseklo dvě žíly.

K tomu Britské listy dodávají, že tento týden maďarská strana Fidesz schválí předpis, podle něhož bude mít policie právo vstoupit do jakéhokoliv příbytku bez povolení, pokud bude mít podezření, že v domě jsou uprchlíci. Překročení maďarské hranice se stane trestným činem, za nějž bude trestem okamžitá deportace, a v opakovaných případech vězení až do pěti let.

Uprchlíci budou navíc zadržováni v „uzavřených tranzitních zónách“ 60 metrů od hranic, kde se bude o jejich žádostech rozhodovat do osmi dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…