Německo je zděšeno z vítězství Trumpa. Prý to bude katastrofa

10.11.2016 9:11

Německá média i politici nijak neskrývají nelibost a obavy z vítězství Donalda Trumpa. Podobně je tomu i mezi německými politiky, byť samotná kancléřka Angela Merkelová nabídla Trumpovi přátelskou ruku ke spolupráci.

Německo je zděšeno z vítězství Trumpa. Prý to bude katastrofa
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Trump, vlajka německa

„Opravdu se to stalo. Trump to dokázal a navzdory všem průzkumům a předpovědím se stal 45. prezidentem Spojených států. Člověk, který uráží cizince, ženy a osoby. Člověk, který káže nenávist a uráží nejvýznamnější partnery Spojených států. To je skutečně politická katastrofa,“ neskrývá své zděšení komentátor Spiegelu Rolland Nelles a dodává, že v amerických prezidentských volbách zvítězil surový populismus.

Trump podle Nellese zabodoval především díky svým nenávistným sloganům namířeným proti politickým institucím a médiím. „Zvítězil díky hlasům bílé střední třídy, jež utrpěla četné šrámy v důsledku destabilizace globálního světa po finanční krizi. Republikánský kandidát jim sliboval, že dá vše do pořádku. Je přitom jisté, že tento problém samotný Trump nikdy vyřešit nemůže,“ poukazuje německý komentátor.

Svět podle Nellese vstupuje do nové fáze. „Prezident, který chce zlepšit životy svých občanů, musí usilovat o smíření a dialog s ostatními státy a kulturami. Nic z toho však Trumpa nezajímá, protože on jen boří, ničí a rozděluje. Když se podíváte na jeho životopis, tak vám musí být jasné, že jeho vůbec nezajímá konstruktivní řešení. Svět i USA jsou kvůli tomu ohroženy nestabilitou a existuje vážná hrozba, že vypuknou další konflikty a vzniknou nové krize,“ míní Nelles.

Nicholas Richter ze Süddeutsche Zeitung se ve svém komentáři nepokrytě vysmívá voličům Donalda Trumpa a srovnává je se stejně „nevědomými“ voliči, kteří hlasovalo pro Brexit. „Hlasovali ‚pro‘ a druhý den ráno hledali na Google, co všechno vlastně jejich rozhodnutí znamená,“ konstatuje přezíravě Richter a srovnává aktuální postavení Trumpa a situací Obamy při jeho zvolení v roce 2007. „Obamu tehdy uznávali všichni demokraté, ale Trumpa část z nich nenávidí.“

Za problematické považuje Richter zejména plány Trumpa v oblasti zahraniční politiky. „Vše nasvědčuje tomu, že bude ze strany nové americké administrativy více nacionalistická a izolacionistická. Nedá se opravdu příliš odhadovat, co může svět od Trumpa očekávat. On si v průběhu kampaně pouštěl ústa na špacír, ale do konkrétních detailů příliš nezabíhal. Mnoho jeho voličů tedy hlasovalo pro nejistotu a teď ji tedy mají,“ věští Richter.

Nijak se nad vítězstvím Donalda Trump neradují ani němečtí politici. „Nechce se mi mluvit příliš diplomaticky. Výsledek amerických voleb vše ztěžuje. Zahraniční politika Spojených států bude pro Německo i celý svět méně předvídatelná,“ cituje magazín Focus ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera z SPD. Spolková ministryně obrany Ursula von der Leyen (CDU) se zase veřejnoprávní ARD bez obalu svěřila, že je v šoku. „Vstupujeme nyní do fáze vakua,“ dodala.

Vysoká představitelka německých Zelených Katrin Göring-Eckardt zase konstatovala, že si v důsledku vítězství Trumpa „nedokáže předtsavit hladkou spolupráci mezi Německem a USA“.

Nicméně samotná kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila smířlivěji a nabídla Trumpovi „úzkou spolupráci na základě sdílení společných hodnot“. „Obě země pojí základní hodnoty, jako jsou demokracie, svoboda a respektování práv osob bez ohledu na jejich barvu pleti či náboženství,“ uvedla dle magazínu Focus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…