Německo s Rakouskem chce dvojí kvalitu potravin. Olga Sehnalová ví víc

19.04.2019 15:18

Evropský parlament schválil nová pravidla, která se týkají dvojí kvality výrobku. Česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která za zákaz dvojí kvality bojuje dlouhodobě, je považuje na nedostatečná. Ale svůj boj nevzdává.

Německo s Rakouskem chce dvojí kvalitu potravin. Olga Sehnalová ví víc
Foto: Archiv O. Sehnalová
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

„Jako člověk, který téma do Bruselu přinesl a systematickou prací jej z nechtěného dotáhl až do zákonné úpravy, spokojená nejsem. Přijatý zákon totiž obsahuje řadu právních kliček, přímo šitých na míru velkým výrobcům, kteří z dvojí kvality mají velký byznys,“ uvedla Olga Sehnalová. 
 
Té nejvíce vadí, že každé podezření na dvojí kvalitu bude muset posuzovat dozorový orgán, sbírat důkazy a vyjádření výrobců. „Ještě horší je, že zákon připouští odůvodněné a objektivní faktory, díky kterým výrobci mohou potraviny a další zboží i nadále přizpůsobovat místním chutím, cenovým preferencím a kdo ví čemu ještě, protože si prolobbovali, že tyto faktory nebudou v textu všechny vyjmenovány. Takže dovoleno je prakticky cokoliv,“ říká europoslankyně. 
 
 
Olga Sehnalová se snažila spolu s dalšími europoslanci z nových členských států EU dohodu na poslední chvíli zvrátit a zákaz dvojí kvality, který se jí už jednou v Evropském parlamentu podařilo prosadit, vrátit do hry. Europoslanci převážně ze západních zemí ale v rozhodující chvíli byli proti. Proti dvojí kvalitě vystupovalo hlavně Německo s Rakouskem.
 
Tímto ale boj za kvalitnější potraviny pro české spotřebitele pro Olgu Sehnalovou rozhodně nekončí.
 
„Evropská směrnice nedopadla podle mých představ, ale pořád jsou to jednotlivé členské státy, které z ní udělají zákon, který bude v jednotlivých zemích platit. Za vyjednáváním stálo ministerstvo průmyslu a obchodu, které pro české spotřebitele nehnulo prstem. Obrátím se proto na ministra zemědělství, který mi v boji proti dvojí kvalitě pomáhal, abychom v České republice zákonem požadovali od zahraničních výrobců, aby potraviny dvojí kvality odlišně značily. Ať je značeno stejně jenom to, co je opravdu stejné. A ať mají spotřebitelé na první pohled jasno, co kupují. To se Evropské komisi nebude líbit, takže se se dvojí kvalita na půdu evropských institucí znovu brzo dostane. Mezitím chci nasbírat důkazy o tom, že se zdaleka nejedná jen o potraviny,“ uzavírá. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…