Německo se může rozpadnout. Lidé prý mají dost šéfování z Berlína

02.01.2016 9:45

Komentátor Vojtěch Varyš v textu pro sobotní MF Dnes konstatuje, že hranice řady evropských států jsou natolik mladé, že se mohou měnit. Z výuky dějepisu si přece všichni pamatujeme, že Polsko jeden čas vůbec neexistovalo. Teď ale nejde ani tak o Polsko, jako spíše o Německo a EU. Tu fakticky řídí kancléř z Berlína a lidem se to přestává líbit. Možná přišel čas vrátit vládu do regionů.

Německo se může rozpadnout. Lidé prý mají dost šéfování z Berlína
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

„EU dlouhodobě trpí politickým pokrytectvím, které má umožňovat snazší vládnutí, ale ve skutečnosti ho ztěžuje. Existence různých loutkových funkcionářů, jakož i samotné Evropské komise zastírá, že faktickým šéfem Unie je německý kancléř. To je samozřejmě pro mnohé nepřijatelné, vytváří se tedy mohutná kouřová clona desítek úřadů a funkcí včetně zcela bizarního konceptu Evropského parlamentu. Jakkoli se jednotlivé státy Unie dlouhodobě ocitají pod tlakem na silnější sjednocování, idea Spojených států evropských visí v nedohlednu,“ poznamenává autor.

Evropa se může změnit, ale podle Varyše se z ní nestane „superstát“, ale spíše sdružení regionů. Stará pravda učí, že nejlépe umí místní problémy, obtíže a přání řešit místní vláda, která je lidem nejblíže. Až teprve věci, které lokální vláda nevyřeší, se posunou výš. Dobře je to vidět např. na tom, co se děje v bývalé Jugoslávii, nebo v bývalém Československu. Tyto státy se rozpadly na menší celky, aby se později znovu sešly v EU. A tento proces může pokračovat. Např. tím, že se rozpadne Německo.

„Unie je postavena na glajchšaltování a neuznávání rozdílů. Proto v ní bohatí doplácejí na chudé a regionální specifika nahrazuje centrální nařízení. Fungovat mohou jen takové celky, jejichž členové mají společné zájmy. Například propojení Bavorska, Bádenska, Švýcarska a Rakouska do jedné alpské federace si lze celkem snadno představit: jde o státy podobné ekonomické úrovně, podobné mentality i kultury, spojuje je jeden jazyk. A Bavoři by konečně mohli přestat nadávat na ‚líné Prušáky‘, jež v rámci Německa musí financovat,“ doplňuje Varyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…