Německo se podle listu Bild připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny

07.01.2015 10:35

Německá vláda se připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny. Informoval o tom německý list Bild s odvoláním na nejmenované vládní zdroje. Dodal, že vláda zkoumá možné scénáře vývoje v případě vítězství opoziční Koalice radikální levice v řeckých parlamentních volbách. SYRIZA se staví proti úsporným opatřením spojeným s mezinárodním záchranným programem.

Německo se podle listu Bild připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Vládní experti mají podle listu obavy, že odchod Řecka z eurozóny by mohl vést ke kolapsu řeckých bank, protože Řekové by mohli hromadně vybírat své vklady v eurech. V takovém případě by Evropská unie zřejmě musela podpořit řecký bankovní sektor penězi z kapes daňových poplatníků, píše Bild.

Německý list Der Spiegel o víkendu uvedl, že německá vláda pokládá odchod Řecka z eurozóny za téměř nevyhnutelný v případě, že by SYRIZA po lednových volbách opustila úspornou politiku a přestala řádně splácet řecké dluhy. Vláda nicméně podle Spiegelu předpokládá, že eurozóna by se nyní s odchodem Řecka dokázala vypořádat.

Řecká vláda musela zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně

"Cílem německé vlády, Evropské unie i vlády v Aténách je udržet Řecko v eurozóně," řekl minulý týden v rozhovoru s listem Hannoversche Allgemeine Zeitung německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Upozornil nicméně, že eurozóna je nyní stabilnější než před několika lety. "Proto nás nelze vydírat a proto očekáváme, že řecká vláda, ať bude v jejím čele stát kdokoliv, dodrží dohody uzavřené s EU," dodal.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi, mělo hluboké sociální dopady a vedlo k nezaměstnanosti přesahující 25 procent.

Ifo: Řecko se dostane z krize, jen když mu věřitelé odpustí dluhy

Řecko se dostane z hospodářské krize jedině v případě, že mu věřitelé odpustí část dluhu. Zemi by zároveň prospělo dočasné opuštění eurozóny, aby mohla oslabit svou měnu, sdělil ČTK prezident německého ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. Podle informací deníku Bild se na možný odchod Řecka z eurozóny německá vláda už připravuje.

"Řecko má dnes dvakrát víc nezaměstnaných než v květnu 2010. Průmyslová výroba je o 30 procent pod úrovní, jaké dosahovala před krizí," uvedl Sinn. Snahy o vnitřní znehodnocení měny prostřednictvím úsporných programů podle něj selhaly.

"Řecko se musí hospodářsky znovu postavit na nohy a získat konkurenceschopnost. K tomu je nutné oslabení jeho měny, což znamená dočasný odchod z eurozóny, který bude vyžadovat odepsání části dluhu," míní Sinn.

Šéf institutu Ifo proto vyzval k uspořádání věřitelské konference, která by dojednala podmínky, za nichž by bylo možné část dluhu škrtnout. "Řecko svůj současný dluh tak jako tak nesplatí a stejně jako před pár lety je na hranici státního bankrotu," podotkl ekonom.

Sinn varuje, že při udržení Řecka v eurozóně by náklady mohly být velmi vysoké

Pokud by Řecko skutečně eurozónu opustilo, pro Německo by to podle výpočtů institutu Ifo znamenalo ekonomické ztráty ve výši 76 miliard eur (2,1 bilionu korun). Tato částka by zahrnovala i odepsání pohledávek, které Německu vznikly v rámci jeho podílu na evropských záchranných balíčcích pro Řecko.

Sinn ale varuje, že při udržení Řecka v eurozóně by náklady mohly být ještě vyšší. "Pokud Řecko v eurozóně zůstane, pak i při okamžitém odepsání dluhů bude nadále potřebovat nové půjčky. Země by se tak mohla proměnit v bezednou jámu, do které stále budeme sypat peníze," uvedl.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…