Německo slaví 30. výročí pádu berlínské zdi, za účasti Zemana

09.11.2019 6:15

Německo dnes slaví 30. výročí pádu berlínské zdi. Přelomovou historickou událost z 9. listopadu 1989 si připomenou lidé po celé zemi, hlavní akce se pak uskuteční v německé metropoli, kterou betonová stavba dělila přes 28 let. Oslav se zúčastní i český prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Německo slaví 30. výročí pádu berlínské zdi, za účasti Zemana
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Zeman ve sněmovně komentuje státní rozpočet

Sváteční den odstartuje v 9:30, kdy českého prezidenta a jeho kolegy ze Slovenska, Polska a Maďarska, tedy visegrádských zemí, na zámku Bellevue přijme německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Společně se pak o hodinu později už i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou zúčastní hlavního vzpomínkového aktu u památníku berlínské zdi v ulici Bernauer Strasse, která je jedním z hlavním symbolů někdejšího rozdělení Berlína v době studené války.

Pětice prezidentů se poté přesune k památníku, jenž připomíná příspěvek zemí Visegrádu k pádu berlínské zdi, za který jim Steinmeier poděkuje. V poledne hlavy států čeká pracovní oběd na zámku Bellevue, během něhož budou jednat o zahraničně politických tématech. Po jeho skončení Zeman odletí zpět do Česka, a na večerní oslavě tak už zemi bude reprezentovat Petříček.

Český ministr zahraničí se spolu s řadou dalších politiků zúčastní vyvrcholení oslav, které u Braniborské brány odstartuje v 18:00. Multimediální akce zde desetitisícům návštěvníků, s nimiž se počítá, během dvou hodin nabídne proslov prezidenta Steinmeiera, ale třeba také vystoupení punkové kapely z bývalé Německé demokratické republiky (NDR) nebo klasických hudebníků pod taktovkou světoznámého dirigenta Daniela Barenboima.

Pád berlínské zdi a železné opony mezi komunismem a svobodným světem si lidé budou připomínat i podél celé hranice mezi někdejším východním a západním Německem.

Berlínský symbol studené války si vyžádal 140 životů, vnitroněmecká hranice dalších kolem 330. Nejméně 180 lidí přišlo o život, když se z NDR pokusili utéct přes Baltské moře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…