Německo vidí ve výsledku českých voleb rozpad politického systému

29.10.2013 11:01

Víkendové volby v České republice přinesly rozpad polistopadového stranického systému. Tak hodnotí výsledek hlasování ve své analýze Nadace Konrada Adenauera, která je těsně napojená na německé křesťanské demokraty kancléřky Angely Merkelové. Propad tradičních stran podle nadace zavinila rozšířená korupce, kvůli tomu posilují populisté a protisystémová KSČM.

Německo vidí ve výsledku českých voleb rozpad politického systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

"Voliči vystavili české demokracii 24 let po sametové revoluci špatné vysvědčení. Volební výsledek působí jako nálož v dosavadním českém politickém systému," uvádí KAS. Podle ní bude sestavování vlády obtížné kvůli roztříštěnosti Poslanecké sněmovny, do níž se dostalo sedm stran, situaci pak dále komplikují vnitřní spory uvnitř ČSSD.

KAS konstatuje, že populistické strany získaly 61 z 200 poslaneckých křesel, dalších 33 mandátů připadlo komunistům. Nadace to přičítá zklamání Čechů z polistopadového vývoje.

"Největší a z části také nerealistické naděje, které české obyvatelstvo po převratu mělo, se během transformačního procesu nenaplnily," uvádí KAS. "Naopak, v posledních letech byla vidět hospodářská stagnace spojená s růstem nezaměstnanosti, šířily se zvěsti o rozšířené korupci, o skandálech politiků, a s tím šel ruku v ruce úpadek politické kultury," konstatuje konzervativní nadace. Připomíná také nedávný průzkum, podle kterého je 94 procent Čechů přesvědčeno o korupci ve vládě.

Míra politického vzdělání je v Česku malá

KAS varuje, že vztek voličů na tradiční strany a podpora populistů mohou představovat nebezpečí pro parlamentní demokracii v Česku. "Míra politického vzdělání je v Česku malá. Voliči hledají rychlá řešení a charismatické vůdce, místo toho, aby sami převzali odpovědnost a začali řešit klíčové problémy české politiky," uvádí nadace.

Vzestup populistických uskupení v Česku spojuje s korupcí také levicový berlínský deník TAZ. "Volby, které se v pátek a v sobotu konaly v Česku, byly protestem proti tomu, co přišlo po komunistech a po Státní bezpečnosti. Protestem proti postkomunismu a jeho korupčním nešvarům," napsal list. Podle něj uspěl Andrej Babiš, jehož hnutí ANO získalo téměř 19 procent hlasů, především proto, že voliči jsou přesvědčeni, že ke svému miliardovému jmění přišel bez uplácení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…