Německo zvýšilo minimální mzdu na 230 korun za hodinu. Podniky ji obcházejí

05.04.2015 9:30

Od ledna 2015 je minimální mzda v Německu stanovena na osm a půl euro, což je asi 233 korun, a němečtí sociální demokraté, kteří toto opatření prosadili v koalici s kancléřkou z CDU/CSU Angelou Merkelovou, slaví. Server Týden.cz však upozorňuje, že řada Němců nemá nejmenší důvod slavit s německými sociálními demokraty.

Německo zvýšilo minimální mzdu na 230 korun za hodinu. Podniky ji obcházejí
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Česká minimální mzda činí 55 korun na hodinu, německá v přepočtu asi 233 korun, na první pohled je patrný obrovský nepoměr. Faktem však také je, že řada lidí pracujících v Německu na minimální mzdu nedosáhne, legislativě navzdory. Zaměstnavatelé hledají cesty, jak ušetřit. Buď tím, že podmíní dosažení minimální mzdy konkrétním pracovním výkonem, nebo naopak snížením úvazku. Nastolení vysoké minimální mzdy tak fakticky vedlo k tomu, že někteří lidé přicházejí o práci.

Svědčí o tom i vyprávění paní Aleny, která se přestěhovala z České republiky do Německa a dnes pracuje v jednom menším hotelu nedaleko centra Berlína. „S novou legislativou o minimální mzdě se prý u nich v hotýlku prostě zvýšily normy. I kdyby se přetrhla, nemá na výplatní pásce ani o cent víc. Jiné její kolegyni zase firma snížila úvazek,“ píše server. Paní Alena to prý tušila dopředu, protože výše její mzdy je závislá na tom, zda hotel prochází dobrou sezonou nebo horším údobím. Když vydělává méně, nezbývá více peněz ani na platy.

Více informací najdete v novém vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…