Německý ekonom: Řecko v eurozóně zůstane. Merkelová totiž zase Francii ustoupí

10.07.2015 13:07

Před nedělním summitem EU, který má rozhodnout o tom, zda Řecko zůstane v eurozóně, se množí spekulace o tom, jak to nakonec dopadne. S jednou takovou přichází populární německý ekonom a politik Hans-Olaf Henkel, který poskytl rozhovor Týdeníku ECHO. Ukázku z rozhovoru přinesl web Echo24.

Německý ekonom: Řecko v eurozóně zůstane. Merkelová totiž zase Francii ustoupí
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Podstatou dění v eurozóně je podle Henkela opozice Francie, která Řecko nebude chtít pustit z eurozóny. A také to, že Německo nakonec vždycky udělá, co Francie určí. Výsledkem podle Henkela bude další agónie a ztráta konkurenceschopnosti eurozóny oproti jiným částem světa.

V příštích týdnech se může podle Henkela stát leccos. Nakonec jde ale v eurozóně o to, na čem se dohodne Berlín s Paříží. „A tady jsem přesvědčen, že kancléřka Merkelová pod francouzským tlakem případně zase ustoupí, což bude znamenat další odpouštění dluhů a další pomoc Řecku,“ myslí si Henkel.

Jeho odhad vychází z toho, že takhle se nakonec Merkelová zachovala v posledních pěti letech vždycky, když se lámal chleba. „Poprvé se této chyby paní Merkelová dopustila v květnu 2010, kdy na summitu souhlasila s prvním balíčkem pomoci Aténám. Tato chyba měla svoje následky, přivedla kancléřku na sestupnou dráhu, jede ve spirále a v podstatě neví, jak by z té dráhy vystoupila,“ míní Henkel.

Tsipras nabídne Merkelové, že 30 % dluhů se odepíše. Pro kancléřku by to bylo výhodné

Podle něj si Tsipras a jeho poradci přesně uvědomují, že Merkelová a všichni ostatní by v případě krachu jednání museli předstoupit před své voliče a přiznat: Mýlili jsme se, když jsme vám pět let tvrdili, že Řecko je na správné cestě a brzo už nebude naši pomoc potřebovat.

„Tsipras kancléřce Merkelové z takové situace rád odpomůže. Nabídne jí řešení, že řekněme 30 procent dluhů se odepíše a ostatní dluhy budou s nulovým úrokem postupně splatné příštích sto let. Pro kancléřku to má tu výhodu, že může svým voličům sdělit: Tak nakonec přece jen většinu peněz dostaneme zpátky. Pro Tsiprase to má tu výhodu, že by ho to opravňovalo předstoupit před voliče a říct: Vidíte, tady jsem něco konkrétního vyjednal, nedělali jsme to referendum nadarmo,“ předvídá Henkel.

Celý rozhovor je v novém vydání týdeníku Echo, ukázka z něj pak ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…