Německý komentátor píše Čechům: Kdysi jste prchali a dnes odmítáte pomoct

05.09.2015 13:00

Mnozí středoevropané dnes horují proti migrantům z Blízkého východu. Uwe Ladwig si proto v komentáři pro server Britské listy klade otázku, proč tomu tak je, když řada Maďarů, Čechů či Slováků prchala v minulosti na Západ. Proč dnes ti samí lidé nemluví ve prospěch uprchlíků?

Německý komentátor píše Čechům: Kdysi jste prchali a dnes odmítáte pomoct
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Po druhé světové válce opustili východní Evropu desetitisíce lidí a prchali na Západ, před komunisty. Ne každý k tomu ovšem našel odvahu. Řada lidí se raději uchýlila do vnitřní migrace, odjížděli na chaty a navenek se klaněli režimu. Útěk z domoviny je obrovským krokem do neznáma, k němuž se člověk uchýlí jen tehdy, když na sobě cítí obrovský tlak.

Komentář naleznete zde

Tehdy těm lidem nechyběla odvaha k útěku do exilu, ale kde jsou teď? Proč nejsou slyšet jejich hlasy? Proč žádní exulanti neupozorňují na to, že dnešní uprchlíci jsou lidé, kterým je nutno poskytnout ochranu a pomoc?“ ptá se autor. Od lidí, kteří sloužili režimu nebo alespoň ve stínu komunistů jen budovali svou kariéru a nezajímali se o okolí, pochopení pro uprchlíky zřejmě čekat nelze, ale v České republice nežijí jen lidé, kteří aktivně podporovali komunistický režim.

Kde jsou ale čeští a slovenští emigranti, kteří stále ještě žijí v zahraničí a hlavně, kde jsou ti, kteří se po roce 1989 vrátili do své vlasti?“ pokračoval v dotazování Ladwig.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…