Německý ministr financí chce osekat peníze cizincům. Stranou nezůstanou ani Češi

10.02.2017 22:03

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble chce osekat dávky na děti, které z německého sociálního systému odčerpávají cizinci pracující v Německu. Schäubleho opatření se dotkne všech rodin, u kterých platí, že rodiče sice pracují v Německu, ale jejich děti žijí v jiné zemi EU.

Německý ministr financí chce osekat peníze cizincům. Stranou nezůstanou ani Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Wolfgang Schäuble hledá způsob, jak udržet více peněz v Německu. Stávající německé zákony říkají, že lidé z jiných členských zemí EU pracující v Německu mohou ve spolkové republice čerpat také přídavky na děti, i když tyto děti v Německu nepobývají. Šéf německé státní kasy by právě těmto cizincům rád posílal méně peněz. Informuje o tom deník Bild s tím, že chce-li ministr uspět, bude muset najít způsob, jak obejít stávající unijní legislativu. Přes tu totiž Schäubleho plán neprojde.

Celý článek v němčině naleznete zde

Pokud by Schäuble své opatření přece jen nějak prosadil, ušetřil by německý rozpočet až 159 milionů eur. Podle dosud platných zákonů dětské přídavky pro děti občanů EU pracujících v Německu činí 192 eur, ačkoli zmíněné děti v Německu třeba nikdy nebyly. V přepočtu jde o necelých 5200 korun měsíčně. Schäuble by si přál, aby tyto příspěvky klesly na 96 eur měsíčně, tedy v přepočtu necelých 2600 korun.

Schäuble přitom není prvním německým politikem, který něco podobného navrhuje. V minulosti i německý vicekancléř Sigmar Gabriel hovořil o tom, že přídavky pro děti cizinců ze zemí EU by mohly odpovídat úrovni přídavků v zemi, kde žijí děti občanů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…