Německý ministr financí má zprávu pro Řeky. Nebude se jim líbit

16.07.2015 9:55

Pro Řecko by bylo v cestě za oddlužením lepší, kdyby se dobrovolně vzdalo eura, neboť dosáhnout umazání dluhu a zároveň zůstat v eurozóně není možné. Ve vysílání rozhlasové stanice Deutschlandfunk to prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který již dříve konec eura v Řecku opakovaně navrhoval.

Německý ministr financí má zprávu pro Řeky. Nebude se jim líbit
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Velmi mnoho ekonomů podle Schäubleho pochybuje o tom, že je možné obrovské předlužení Řecka vyřešit bez odpuštění dluhu. "Skutečné umazání dluhu ale není s členstvím v měnové unii slučitelné," řekl. Dobrovolný odchod Atén by tak prý byl tou lepší cestou. Schäuble také řekl, že noční souhlas řeckého parlamentu s reformami byl důležitý krok, neboť nyní může eurozóna začít vyjednávat o třetím záchranném balíčku v hodnotě až 86 miliard eur. Nejdříve k tomu ale musí dát souhlas Spolkový sněm, tedy dolní komora německého parlamentu.

My Řekům nepřikazujeme, my jim pomáháme, říká Schäuble

Nynější vývoj v Řecku považuje Schäuble za poněkud podivný, neboť řečtí poslanci v noci na dnešek schválili přesně to, co Řekové na počátku měsíce v referendu odmítli.

Schäuble rovněž v rozhlase reagoval na kritiku, která se na Německo kvůli tvrdému postoji k řešení krize snáší. Berlínu podle ministra nejde o to, aby Řecku něco přikazovalo, ale aby mu pomohlo k tomu, že Řekové jednou dosáhnout takového životního standardu, který si přejí.

Řecký parlament v noci odsouhlasil první strukturální reformy, které požaduje eurozóna výměnou za nový záchranný program. Přijatá opatření budou pro Řeky znamenat další utahování opasků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…