Německý ministr financí ukazuje Řecku cestu, cestu dalšího zadlužování

14.07.2015 9:06

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble na pondělním jednání euroskupiny o překlenovacím financování Řecka navrhl, aby Atény své vnitřní krátkodobé platební potřeby řešily vydáváním dlužních úpisů. S odvoláním na nejmenované účastníky jednání o tom informoval německý deník Handelsblatt.

Německý ministr financí ukazuje Řecku cestu, cestu dalšího zadlužování
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Podle expertů by ale takový krok byl velice sporný, neboť by mohl být prvním krokem k zavedení souběžné měny. Schäuble již dříve navrhoval, aby Řecko eurozónu na pět let opustilo. Řecko se v pondělí po náročném víkendovém vyjednávání s euroskupinou předběžně dohodlo o novém záchranném programu z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), nejdříve však musí zahájit klíčové reformy. Pokud tuto podmínku splní, začne samotné jednání o pomoci. Do té doby ale země potřebuje financovat svůj provoz a krátkodobé závazky. Právě pokrytí těchto krátkodobých potřeb bylo tématem pondělní schůzky ministrů financí zemí platících eurem.

Jednou z variant překlenovacího financování je podle dřívějších informací krátkodobá půjčka ze staršího unijního nástroje známého jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z EFSM ale ručí všechny státy evropské osmadvacítky v poměru, který odpovídá jejich příspěvku do evropského rozpočtu. Česko by tak ručilo za 1,13 procenta výše případné půjčky, půjčovat přímo nic nebude.

Další možností překlenovacího financování jsou dlužní úpisy. Ty by Atény nepoužily k placení dluhů, ale výhradně pro financování vnitřních potřeb, jako jsou například účty, platy či penze. Odborníci již před časem naznačovali, že vydávání dlužních úpisů by mohl být prvním krokem k odchodu Řecka z eurozóny. Předpokládá se, že skutečná hodnota úpisů proti té nominální by kvůli vysoké poptávce po euru byla značně nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…