Německý ministr zahraničí navštíví Sobotku a Zaorálka. Probere s nimi Trumpa

22.06.2017 17:56

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel bude v pátek a v sobotu na pracovní návštěvě České republiky. V plánu má jednání s českým protějškem Lubomírem Zaorálkem i předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD), dnes o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Tématem schůzek budou zejména vzájemné vztahy Česka a Německa a pokračování česko-německého strategického dialogu. Jednat se bude také o odchodu Británie z EU.

Německý ministr zahraničí navštíví Sobotku a Zaorálka. Probere s nimi Trumpa
Foto: deutschland.de
Popisek: Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

„Tematicky se jednání ministra Gabriela s oběma výše jmenovanými českými ústavními představiteli zaměří na aktuální bilaterální témata, zejména stav a perspektivy dalšího rozvoje česko-německého strategického dialogu,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. „Partneři se budou věnovat i vybraným zahraničněpolitickým a unijním tématům, jmenovitě přípravě na jednání o vystoupení Velké Británie z EU nebo současným vztahům s USA,“ dodal úřad. Zprávu přinesla ČTK.

Ministr Gabriel přiletí do Prahy v pátek. Se Zaorálkem bude jednat v sobotu ráno. Po společné tiskové konferenci se šéfové diplomacií přesunou do Berouna, který je partnerským městem německého Goslaru, kde se Gabriel narodil. Ministři se setkají se starostou Berouna a společně zahájí mezinárodní Velkou cenu ve skateboardingu. V programu je také diskuse se studenty místního gymnázia o budoucnosti Evropy. Termín schůzky se Sobotkou ČTK zjišťuje.

Česko a Německo si na začátku roku připomněly 20. výročí od podpisu Česko-německé deklarace, v níž obě země vyjádřily vůli rozvíjet vzájemné vztahy a překonat historické křivdy. Během oslav výročí se Zaorálek v Berlíně setkal s tehdejším šéfem německé diplomacie Frankem-Walterem Steinmeierem. Ten se stal v březnu prezidentem a Gabriel ho ve funkci ministra vystřídal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…