Německý novinář: Merkelová by potřebovala vystřídat, ale nikdo místo ní není

30.07.2016 9:51

Hostem Daniely Drtinové v internetové televizi DVTV byl německý novinář a dopisovatel listu Die Welt Hans-Jörg Schmidt.

Německý novinář: Merkelová by potřebovala vystřídat, ale nikdo místo ní není
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Podle Schmidta mělo Německo donedávna štěstí, že dosud ve srovnání s Francií nebo Belgií zažívalo celkem klid a teroristické útoky se mu vyhýbaly.

Německá kancléřka Angela Merkelová kvůli posledním teroristickým útokům přerušila svoji dovolenou a promluvila na tiskové konferenci. Podle 90 % Němců prý ale čekala příliš dlouho. Na druhou stranu poukázal novinář na francouzského prezidenta Hollandea, který „pět minut“ po každém útoku vystoupí s tím, že je to strašné, jsme ve válce, ale nic se neděje. Postup Merkelové – čekat na informace o tom, co se vlastně stalo, a až pak vystoupit – označil za lepší.

Celé video je ZDE

Podle Schmidta Merkelová netušila, když zvala uprchlíky do Německa, kolik jich může přijet. Nyní přiznala, že mezi uprchlíky mohou být radikálové, ale ze začátku to neříkala, nevarovala před tím. Kancléřka prý ale neměla jinou možnost. Německá ústava totiž zaručuje právo na azyl.

Uprchlická krize ovlivní česko-německé vztahy

Za velkou chybu kancléřky označil to, že své rozhodnutí přijmout uprchlíky nekonzultovala s dalšími evropskými zeměmi.

Schmidt si také myslí, že uprchlický problém bude mít dramatické následky na česko-německé vztahy. „Stačí se podívat na průzkumy. Jak je možné, že Merkelová ztratila důvěru poloviny lidí v Čechách? A Vladimir Putin je stejně oblíbený, jako Merkelová.“

Německo prý také nezvládlo registraci uprchlíků. Před dvěma měsíci prý ještě bylo v zemi tři sta tisíc lidí, o kterých německé úřady nic nevěděly.

Není nikdo, kdo by Merkelovou nahradil

Myslí si také, že Německo svou vstřícnou politiku vůči uprchlíkům měnit nebude, pouze změní postup při její realizaci.

Ohledně případného odchodu Merkelové z funkce uvedl, že na německé politické scéně neexistuje nikdo, kdo by ji nahradil. Vhodným kandidátem na kancléře prý není ani šéf německé sociální demokracie Sigmar Gabriel.

V příštím roce budou v Německu volby, Alternativa pro Německu v nich dostane maximálně 10 %. Přitom by prý kancléřka Merkelová potřebovala vystřídat, lidé z AfD toho ale údajně nejsou schopni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…