Německý novinář: Vztahy s Ruskem zůstanou napjaté. Putin izoluje své spojence od svobody a demokracie

27.06.2014 9:51

Gruzínci, Moldavané a Ukrajinci jsou sjednocení ve svém přání stát se součástí Evropské unie. Tlak z Ruska toto cítění pouze posílil a přinutil EU jednat, píše Bernd Johann pro Deutsche Welle v souvislosti s asociačními dohodami, které zmíněné státy hodlají v pátek podepsat. Jeho článek v českém znění zprostředkovává server Britské listy.

Německý novinář: Vztahy s Ruskem zůstanou napjaté. Putin izoluje své spojence od svobody a demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Ukrajina má v pátek po měsících bezpečnostní krize a chaosu podepsat s Evropskou unií asociační dohodu a smlouvu o volném obchodu. Smlouva zásadně prohlubuje politické i obchodní vztahy mezi Ukrajinou a EU. Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko doufá, že dohoda posune zemi blíž k Západu.

Jak píše server iHNed.cz, své asociační dohody by v pátek na summitu v Bruselu měly podepsat i Gruzie a Moldavsko. Stejně jako v případě Ukrajiny i u nich panují obavy z možné negativní reakce Ruska, které má k dohodě výhrady. Moskva varuje, že v případě podpisu hrozí zpřetrhání tradičních hospodářských vazeb na Rusko.

Tohoto tématu se týká i článek Bernda Johanna. Evropská unie podle něj znamená demokracii, prosperitu a mír, i když je občas zmítána finančními krizemi a politickými konflikty. Pravděpodobně nikde jinde dnes nemá EU takový vliv jako na Ukrajině, kde chce ruský prezident Vladimir Putin rozvrhnout geografické strategické zóny. Nestydí se přitom použít vojenskou sílu. To vede podle autora článku zemi do náruče Evropské unie.

Článek v češtině na serveru Britské listy najdete ZDE.

Ruské chování podle Johanna vyvolalo solidaritu, která může EU transformovat. EU totiž k zemím jako Ukrajina nebo Gruzie zaujímala nerozhodný postoj, to se ale změnilo po anexi Krymu a zahájení ruské pomoci separatistům na východě Ukrajiny.

Putin vytváří ideologické rozdíly, které by Evropu měly znovu rozdělit na dva tábory

Brusel začal podporovat všechny způsoby připojení a volného obchodování s těmito státy, vztahy s Ruskem zůstanou napjaté. „Putinova Eurasijská unie je jeho verzí EU, odráží touhu vytvořit užší vazby mezi Ruskem a autoritářskými státy jako Bělorusko a Kazachstán, aby byl politický systém tohoto útvaru izolován od svobody a demokracie. Tento model není ani politicky, ani ekonomicky přitažlivý, ale jde o způsob, jak Moskva vytváří ideologické rozdíly, které by Evropu měly dvacet let po skončení studené války opět rozdělit na dva tábory," citují Britské listy autora článku.

Rusko ve všech zmíněných zemích podporuje separatisty a tyto země se naopak snaží uniknout z ruského sevření a získají také od EU pomoc. Jak již bylo zmíněno, v tomto ohledu je Evropa odhodlaná bránit svou demokracii, prosperitu a mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…