Německý novinář, působící v Praze: Kdo ví, jak to s tím „romským útokem“ v Dubí bylo. Babiš odmítnutím uprchlíků páchá rasově motivovaný trestný čin

17.08.2018 14:12

Markus Pape, německý novinář, publicista a překladatel působící v Praze, poskytl rozhovor serveru Info.cz. Vyjádřil se v něm mimo jiné k incidentu v Dubí, kde skupinka Romů v bitce zranila neromského mladíka, když se vložil do potyčky dvou žen na místním koupališti. Pape nabídl trochu jiný pohled na celou kauzu než většina médií. Pape tvrdí, že jeden mediální podnikatel jen probouzí strach a vydělává na něm. Policie by prý měla přijít a všechny vyzvat ke klidu. Kritizoval i českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Německý novinář, působící v Praze: Kdo ví, jak to s tím „romským útokem“ v Dubí bylo. Babiš odmítnutím uprchlíků páchá rasově motivovaný trestný čin
Foto: Repro Facebook/ JV Press
Popisek: Momentka z koupaliště v Dubí krátce po útoku

Podle Papeho incident v Dubí ukázal, že v České společnosti přetrvávají určité problémy, které doposud nebyly pořádně zanalyzovány a zpracovány. A společnost se z nich tak úplně nepoučila. Narážel na neshody Romů s neromy v Česku.

Už v roce 2011 na severu Čech docházelo k potyčkám mezi Romy a neromy a všechno nakonec vyvrcholilo několika demonstracemi proti „nepřizpůsobivým". Další pokračování se odehrálo v roce 2013, kdy se do sebe na dětském hřišti v Českých Budějovicích pustily dvě ženy. Přítel neromské Češky se pustil do romské Česky a všechno skončilo dalšími demonstracemi a zraněním dalších osob.

V takovýchto kauzách hraje podle Papeho roli to, jakým způsobem se o nich informuje. A u případu v Dubí prý někdo předkládal na internetu jen jednu verzi celého příběhu. „Někdo pustil na internet jenom jednu verzi a pak ji nějaký server ještě zveličil, zkreslil. Použil ji na budování vlastní podnikatelské existence. Je to čistě obchod se strachem, který se často podaří," uvedl Pape.

Média prý předkládají jen dílčí informace o případu v Dubí. My prý vlastně pořád nevíme, kde je pravda. A měli bychom si počkat na to, co zjistí soud a policie. Romové z Dubí incident odsoudili a uvedli, že nepochopitelné chování Romů z Teplic poškozuje dobré jméno romské komunity z Dubí. Pape má však v této věci poměrně jasno. Je přesvědčen, že Romové z Dubí byli ke svému kritickému vyjádření dotlačeni představiteli města. „To je až komické, protože ani ti Romové, ani starosta neví přesně, co se stalo. A už se omlouvají," okomentoval to publicista. „Počkáme na výsledky soudního řízení a pak se k tomu můžeme kvalifikovaně vyjádřil," zdůraznil.

Dokud se tak nestane, přibývají ve společnosti jen obludné fámy. Policie by měla přijít a říct: „Počkejte si na výsledky a nebuďte hysteričtí," pokračoval publicista.

Podle Papeho je smutné, že incident v Budějovicích byl soudem rozřešen až po čtyřech letech, ale o výsledek soudu už se prý nikdo nezajímal. K podobnému případu došlo i v Břeclavi, kde byli mladí Romové popotahováni na policii za to, že údajně ublížili jednomu Ukrajinci, ale nakonec se ukázalo, že si toto zranění způsobil sám. Romům se ale potom nikdo neomluvil. V Českých Budějovicích se prý novináři ani nesnažili získat názor romské strany.

Pape médiím vyčetl ještě jednu věc. Nedělají prý dobře, když informují o aktivitách Dělnické strany sociální spravedlnosti, která chystá na sobotu demonstraci do Dubí. „Kdyby o této demonstraci média neinformovala a nedělala jim „reklamu", tak by na tu demonstraci možná skoro nikdo nepřišel. Média by si měla uvědomit, jakou hrají roli, třeba i nechtěně," pravil Pape.

Pro někoho možná překvapivě pochválil německý publicista Tomia Okamuru (SPD) za to, že se k incidentu v Dubí nijak významně nevyjadřuje. „Třeba se polepšil. Dříve s tím strachem kšeftoval," uvedl Pape. Okamuru už možná ono kšeftování se strachem tolik neláká.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle novináře však mohou být Romové v Česku klidnější než dřív, protože některé politické strany raději slovně pálí do uprchlíků. Zemi se navíc ekonomicky daří. I to Romům pomáhá.

Německý novinář varoval, že v případě uprchlíků se také obchoduje se strachem. Stačí se podívat, jak migrační krizi popisuje předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Je odmítnutí uprchlíků na základě jejich rasy nebo náboženství rasově motivovaný čin?" zeptal se Pape a ihned si odpověděl, že je to rasistické chování. Smutné prý je, že se ho dopustil předseda vlády Babiš. „Nepřímo tím vlastně říká, že je necháme utopit, protože to jsou ekonomičtí migranti, musíme to zastavit. Nás nezajímá jejich zdraví nebo jejich život, protože jsou to lidé nám cizí," dokreslil svou kritiku Babiše Pape. „I když to sám neprokoukne, tak tím způsobí ztrátu hodnot a erozi společnosti, protože lidé už se necítí solidární s ostatními lidmi," blížil se host pomalu k závěru rozhovoru.

Stejně jako média by si prý měl i Babiš uvědomit, že má určitou odpovědnost. Možná žije v jiném světě, ve kterém si to neuvědomuje, ale uvědomovat by si to prý měl.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…