Německý politik neoprávněně používal titul z pražské Karlovy univerzity

17.01.2014 21:15

Německou politickou scénou otřásá další skandál s neoprávněným užíváním akademických titulů. Generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer se honosil doktorským titulem na základě promoce na pražské Univerzitě Karlově. Šlo ale jen o takzvaný "malý doktorát", který uznávají jako plnohodnotný doktorský titul Dr. jen dvě německé spolkové země, a to Berlín a Bavorsko. Příslušná rigorózní práce navíc podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) budí podezření z částečného plagiátorství.

Německý politik neoprávněně používal titul z pražské Karlovy univerzity
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Titul získal Andreas Scheuer v Praze v roce 2004. Kromě Bavorska a Berlína je možné v ostatních spolkových zemích užívat jen českou zkratku "malého doktorátu", tedy PhDr., podotýká FAZ. Scheuer coby jeden z nejvyšších představitelů německé vládní strany slíbil, že kvůli pochybnostem titul "doktor" před svým jménem napříště uvádět nebude.

"Právní situace v Bavorsku a Berlíně je jednoznačná. Mohu podle ní uvádět titul bez dodatku. Jiné (spolkové) země podobné ustanovení jako Bavorsko a Berlín nemají. Abych zabránil téměř neproveditelné praxi při uvádění tohoto titulu, rozhodl jsem se ho propříště zcela vzdát," řekl Scheuer deníku Bild. Generálním tajemníkem CSU je teprve od prosince, kdy se jeho předchůdce Alexander Dobrindt stal německým ministrem dopravy.

Kromě toho Scheuerova rigorózní práce podle německého tisku vykazuje formální nedostatky. Ve své práci prý převzal dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou, aniž by řádně uvedl zdroj.

Bavorský politik tvrdí, že při "detailním prověřování" podkladů pro svou rigorózní práci nenašel "žádný textový dokument Münsterské univerzity", ale ujistil, že tuto univerzitu požádá o informace týkající se autorství a data vzniku" textu.

Bavorské opozici ale to, že se vzdal užívání titulu, nestačí. "Pokud se podezření prokáže, může to mít jen jeden důsledek: kdo podvádí, ten musí letět," prohlásila předsedkyně poslanecké frakce Zelených v mnichovském zemském sněmu Margarete Bauseová. Také předák frakce Svobodných voličů Florian Streibl vyzval bavorského premiéra Horsta Seehofera, aby z aféry svého generálního tajemníka vyvodil patřičné důsledky. Šéf bavorských sociálních demokratů (SPD) Florian Pronold vyzval k prověření, zda je Scheuerova práce plagiátem.

Politikovu německy psanou rigorózní práci s názvem Politická komunikace CSU v systému Bavorska v Německu vydalo nakladatelství Books on Demand ze severoněmeckého Norderstedtu. V tiráži figuruje autor jako "Dr. Andreas Scheuer, MdB".

Vedoucí rigorózní práce, politolog Rudolf Kučera, listu Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že je "zcela normální", že Scheuer práci vyhotovil v němčině. Znalosti češtiny prý v takových případech nejsou vyžadovány a Scheuer navíc v Praze nenavštěvoval přednášky. Scheuer listu FAZ vzkázal, že nebylo nutné se učit česky, protože Kučera hovoří německy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…