Německý politolog před volbami promlouvá: Všimli jste si, že...

22.09.2017 10:50

Politolog Paul Nolte je přesvědčen, že sociální demokracie zvolila špatného lídra. Odborník je o tom přesvědčen poté, co sleduje, jak si před nedělními volbami ve Spolkové republice Německo počíná lídr německé sociální demokracie Martin Schulz. Poukazuje však také na to, že se zpátky držela i kancléřka CDU/CSU Angela Merkelová. Oba politici se prý vyhýbali palčivým tématům.

Německý politolog před volbami promlouvá: Všimli jste si, že...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Páteční Lidové noviny přinášejí pohled politologa Paula Nolteho na počínání německé sociální demokracie Martina Schulze a a křesťanské demokracie Angely Merkelové před volbami. V kampani se prý příliš neřešila otázka migrace nebo problémů eurozóny.

„Já bych dokonce řekl, že oba hlavní kandidáti, Angela Merkelová a Martin Schulz, se těmto palčivým tématům vyhýbali, protože věděli, že s nimi nemohou vyhrát. Koneckonců, jejich strany poslední čtyři roky vládly spolu a na všem podstatném se dokázaly shodnout, včetně opatření na řešení migrační krize. Tady navíc byla ještě daleko širší shoda, protože politiku vlády v zásadě podporovali i Zelení, případně liberálové. A stejná nepsaná dohoda zřejmě platila i v tom, že se to nemá při kampani zdůrazňovat, protože by to pomáhalo akorát Alternativě pro Německo (AfD). Všiml jsem si, že například sociální demokrat Schulz nastolil téma v očekávání, že ho protistrana zvedne a zareaguje, ale ono se nic nestalo. Jako by to úplně ignorovala a přinutila ho tím, aby přišel s něčím dalším. Bylo to jako běhat proti vysoké zdi,“ uvedl politolog.

Martin Schulz, lídr německé sociální demokracie, udělal podle experta chybu v tom, že nastolil několik témat, třeba reformu sociálních dávek, ale u žádného tématu dlouho nevydržel. Je však třeba také říci, že má problémy s vlastní stranou. Kdysi reprezentovala dělnictvo, ale Nolte je přesvědčen, že lidé, kteří dříve volili sociální demokraty, buď už nechodí k volbám vůbec, nebo volí někoho jiného.

Merkelová ani nemusí nahlas říkat moc hesel. Stačí jí opakovat, že je už dvanáct let kancléřkou, zemi se daří a panuje v ní stabilita. A pokud si jí lidé zvolí znovu, blahobyt bude pokračovat. Schluz mohl přijít a říct, že to a to udělal jinak. Schulz to ale neudělal.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …