Německý prezident Joachim Gauck vystoupí na setkání vyhnanců

03.09.2016 6:21

Projev spolkového prezidenta Joachima Gaucka bude hlavní událostí dnešního Dne vlasti, který v Berlíně pořádá Svaz vyhnanců (BdV). Dá se očekávat, že německý prezident před svazem, který zastřešuje organizace Němců vysídlených po druhé světové válce ze zemí střední a východní Evropy, nebude mluvit jen o minulosti, ale i o lidech, kteří své domovy musí opouštět dnes.

Německý prezident Joachim Gauck vystoupí na setkání vyhnanců
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

V takovém duchu se nesl už loňský Den vlasti, na němž předseda Svazu vyhnanců Bernd Fabritius vyzval evropské země k solidaritě s lidmi, kteří prchají před válkou a v unii hledají útočiště. Zároveň tehdy apeloval na německou vládu, aby se při jednáních se svými sousedy včetně Česka nevyhýbala sporným tématům a mluvila i o minulosti. Středoevropské země by podle Fabritiuse měly uznat, že poválečný odsun byl protiprávní.

Po porážce nacistického Německa v roce 1945 musely země střední a východní Evropy opustit miliony Němců. Jen z tehdejšího Československa odešlo během divokého vyhánění i pozdějšího organizovaného odsunu kolem tří milionů Němců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…