Německý prezident chce bojkotovat olympiádu. Zeman ale do Soči pojede

08.12.2013 20:42

Prezident Miloš Zeman nebude na rozdíl od svého německého protějšku Joachima Gaucka bojkotovat olympijské hry v Soči. Je ale připraven v Rusku říct svůj názor na tamní stav lidských práv. Prezident to řekl v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán.

Německý prezident chce bojkotovat olympiádu. Zeman ale do Soči pojede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vrchol sezony zimních sportů bojkotuje řada světových osobností v reakci na ruský zákon, který zakazuje propagaci homosexuality. Podle Miloše Zemana je ale lepší případný kritický názor vyjádřit osobně na místě. "Já mohu na případné tiskové konferenci klidně říci, že s tímto vystupováním, ač sám heterosexuál, nesouhlasím, protože si myslím, že sexuální orientace je soukromou věcí každého z nás a že by se vůbec neměla plést do politiky," řekl Zeman. Stejně se podle něj mohl zachovat i německý prezident.

Zeman řekl, že do Soči poletí na dva dny fandit českým sportovcům. Podle informací ČTK se má v Ruské federaci také zúčastnit recepce hlav států, kterou pořádá prezident Vladimir Putin spolu s ministrem sportu.

Český prezident měl od lékařů do konce tohoto roku zakázáno cestovat do zahraničí. Na vině je zranění nohy, které utrpěl takřka před dvěma měsíci. Od příštího roku by ale zase měl létat na pracovní cesty. V Českém rozhlase dnes uvedl, že snad už v lednu odletí za českými vojáky do Afghánistánu. Návštěvu příslušníků mise ISAF měl původně absolvovat do konce letošního roku.

Zeman se také vyjádřil ke svému plánu nepronášet tradiční novoroční projevy, ale mluvit k národu 26. prosince. Svůj první povánoční projev charakterizoval jako osobní bilanci. Ke zhodnocení uplynulého období se také podle něj mnohem více hodí konec roku než začátek toho nového, kdy si člověk dává předsevzetí, která pak většinou nesplní, uvedl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…