Německý prezident uctil památku Jana Husa. V jihoněmecké Kostnici

28.06.2015 16:46

Německý prezident Joachim Gauck dnes uctil památku Jana Husa účastí na vzpomínkové bohoslužbě v jihoněmecké Kostnici. Podle serveru Südkurier.de je německý prezident patrně nejvýznamnějším politikem, který se letos zúčastní vzpomínkových akcí na českého kněze, který byl před 600 lety na Kostnickém koncilu prohlášen za kacíře a upálen.

Německý prezident uctil památku Jana Husa. V jihoněmecké Kostnici
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Někdejší evangelický duchovní Gauck se v Kostnici zapsal do zlaté knihy města a seděl v první řadě při hodinové bohoslužbě, sám ale se žádným veřejným projevem nevystoupil. Mši vedl synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml, který vyzdvihl, jaký význam pro Husa měla pravda. „Pravda pro Jana Husa nebyla jen prázdným zvukem, ale otázkou samotné existence,“ řekl Ruml.

Kostnice se v těchto dnech připravuje na hlavní část připomínek 600. výročí Husova upálení. Na 3. července se plánuje slavnostní vzpomínkový akt v budově koncilu, o den později bude odhalena socha Jan Hus – cesta ke smíření, která vznikla v sochařské škole v Hořicích. Ve výroční den Husovy smrti 6. července se bude konat v kostnickém hlavním chrámu ekumenická vzpomínková bohoslužba. Po celé léto by se navíc ve městě měla konat tematická pouliční divadelní představení.

Kostnický koncil, který trval od roku 1414 do roku 1418, patřil mezi nejvýznamnější církevní události středověku. Jeho hlavním cílem bylo vyřešit schizma v katolické církvi, neboť v době zahájení koncilu existovalo trojpapežství – v Římě se za hlavu katolické církve považoval Řehoř XII., proti němuž stáli vzdoropapeži Benedikt XIII. a Jan XXIII. Koncil po několikaletých vyjednáváních dosáhl sesazení všech tří papežů a jmenování nové hlavy katolické církve, Martina V.

Oficiální vzpomínkové akce k 600. výročí koncilu začaly v Kostnici už loni a potrvají až do roku 2018. Jejich letošní část je věnována Husově památce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…