Německý tisk: Do česko-bavorských vztahů se vrací normalita

04.07.2014 10:04

Návštěva bavorského premiéra Horsta Seehofera v Praze ukazuje, že ve vztazích mezi Prahou a Mnichovem se konečně usadila normalita. Shodují se na tom německá média v hodnocení Seehoferovy cesty. Ke klidnému průběhu návštěvy podle nich přispělo i to, že na rozdíl od předchozích dvou oficiálních cest Seehofera do Prahy tentokrát v jeho delegaci chyběl zástupce sudetských Němců.

Německý tisk: Do česko-bavorských vztahů se vrací normalita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Podle deníku Die Welt neprovázelo nejnovější cestu žádné napětí. "Chce pragmatismus, žádné křečovité překonávání minulosti," napsal list o bavorském premiérovi. Připomněl, že jednání Seehofera s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou se zaměřilo především na aktuální témata jako železniční spojení mezi Českem a Bavorskem nebo boj proti šíření drog. "Ani Sobotka ani Seehofer se nechtěli zabývat minulostí," uvedl deník.

List Augsburger Allgemeine v souvislosti s návštěvou vyzdvihuje rozdíl mezi Seehoferem a jeho předchůdcem Edmundem Stoiberem. "Stoiber po 14 let v úřadu premiéra záměrně odmítal návštěvu Česka. Místo toho každý rok na sudetoněmeckém sjezdu útočil na pražskou vládu kvůli tomu, že nechtěla zrušit takzvané Benešovy dekrety," uvedl deník. Podle něj tím Stoiber zbytečně zatěžoval vztahy mezi Prahou a Mnichovem.

Vztahy se zlepšují

Podle listu Mittelbayerische Zeitung je otázka sudetských Němců, kteří byli na základě Benešových dekretů po druhé světové válce vysídleni z Československa a většina z nich se usadila v Bavorsku, stále citlivým tématem česko-bavorských vztahů. "Dokud ta nadměrná citlivost potrvá, nebude bohužel mezi Bavorskem a Českem vše v pořádku," napsal deník.

Podle Mittelbayerische Zeitung je však zřejmé, že situace se stále pomalu zlepšuje. "Seehoferova současná pracovní návštěva Česka se tentokrát poprvé uskutečnila bez sudetoněmeckého doprovodu. I to je malý kousek nové normality ve vztazích," uzavřel deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…