Německý tisk se shoduje: Teroristé v Paříži zaútočili na svobodu slova

08.01.2015 11:50

Středeční střelba v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo byla útokem na svobodu slova, která je základním kamenem západní civilizace. Tak hodnotí tisk v německy mluvících zemích teroristický útok, při němž zahynulo 12 lidí.

Německý tisk se shoduje: Teroristé v Paříži zaútočili na svobodu slova
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Jak vypadal časopis Charlie Hebdo

"Teroristický útok v Paříži není nic jiného než útok na srdce naší civilizace," píše komentátor nejčtenějšího německého deníku Bild. Podle něj útočníci nemířili jen konkrétně na redakci týdeníku Charlie Hebdo, ale i obecně na svobodu tisku, svobodné názory a svobodu umělecké tvorby. "Tyto svobody nás odlišují od temných koutů světa a povyšují nás nad ně. Díky těmto svobodám se může dařit kultuře, hospodářství, pokroku a blahobytu," uvádí list.

"Svoboda je oslavou rozmanitosti. Teroristé chtějí globální náboženský stát, v němž by radikálně islámské zákony svazovaly každodenní život. Jediné, co proti tomu můžeme dělat, je žít tak, jak žijeme dosud. Psát, co psát chceme," uvádí Bild.

Útok směřoval proti celému svobodnému tisku

"Útok zasáhl malé noviny, ale směřoval proti celému svobodnému tisku. Co víc, znamenal vyhlášení války celému svobodnému světu," uvádí komentátor deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle kterého je svobodný tisk základní podmínkou demokratického státu. "Nesmíme připustit, aby lidé s kalašnikovy a s pancéřovými pěstmi rozhodovali, co smíme říkat, psát, kreslit, a dokonce si jen myslet," píše deník.

"Pracovníci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo zemřeli za svobodu slova," konstatuje německý deník Die Welt. "Pro budoucnost svobodné společnosti bude rozhodující, zda je připravena bránit hodnoty, na nichž je založena, proti útočícím bandám idiotů," píše komentátor deníku.

Podle švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung je útok na redakci Charlie Hebdo pokračováním taktiky, kterou radikální islamisté prosazují i v bojích v Sýrii. "Teroristé útočí na novináře, aby oslepili veřejnost. Jen mrtví novináři jsou dobří pro prosazování pravdy teroristů," uvádí list. Podle něj se takové taktice lze bránit jen tím, že Evropa bude nadále stát na svých hodnotách. K tomu patří i to, že reakce na pařížský útok bude v rámci zákonů, přestože atentátníci v mnohých vyvolali "krvežíznivou touhu po pomstě," uvedl list.

Mnozí muslimové jsou silně otřeseni tím, co se ve jménu islámu děje

"Svobodní jsme jen do té doby, dokud se smíme všemu smát," píše v komentáři ke středečním událostem rakouský deník Die Presse. "Evropa nesmí klesnout na kolena před radikály, kteří útočí s kalašnikovy na základní hodnoty jako je svoboda slova," pokračuje list. Zároveň ale zdůrazňuje, že Evropané nesmí v reakci na atentát házet všechny muslimy do jednoho pytle a  spojovat je s teroristy.

Před označováním všech muslimů za teroristy varuje i rakouský deník Der Standard. "Mnozí muslimové na celém světě jsou silně otřeseni tím, co se dnes ve jménu islámu děje. Islám prochází možná nejtemnějším období svých dějin," píše list. "Ale odpor vůči těmto činům roste i tam, kde je to nejdůležitější – mezi muslimy samotnými."


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…