Německý velvyslanec v ČT: Merkelová nikdy neřekla "uprchlíci, pojďte k nám". To je mýtus!

09.11.2015 19:02

Podle odhadů přijde letos do Německa milion žadatelů o azyl. Bavorsko hrozí vládě spolkové republiky žalobou kvůli přílivu běženců, a to z důvodu neplnění povinností v uprchlické krizi. Z Německa se také ozývá kritika České republiky, že odmítá kvóty na přijetí uprchlíků. O tom všem hovořil v ranním vysílání ČT24 německý velvyslanec v České republice Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven.

Německý velvyslanec v ČT: Merkelová nikdy neřekla "uprchlíci, pojďte k nám". To je mýtus!
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

„Takovýto počet uprchlíků představuje obrovskou výzvu pro německou společnost i politiku. Obyvatelstvo je prozatím ochotné pomáhat. Nemyslím si, že by kapacity již byly obsazeny,“ uvedl velvyslanec s tím, že pro uprchlíky má zatím Německo uplatnění. „Je velice důležité, aby se tito lidé začali rychle učit náš jazyk,“ dodal.

„My jsme ukázali přívětivou tvář, ale kancléřka Angela Merkelová nikdy neřekla, pojďte k nám, to je mýtus,“ vyvrátil pozvání kancléřky velvyslanec. Na adresu ČR uvedl, že Česko má s přijímáním uprchlíků málo zkušeností. „Momentálně v Německu přijímáme 40 % všech uprchlíků,“ upřesnil. 

A jak změnila uprchlická krize česko-německé vztahy? „Já si myslím, že se to nesmí přehánět. Existuje velmi dobrá báze pro česko-německé vztahy, která se zlepšila v posledních letech. Získali jsme nástroje a existuje mnoho oblastí, kde velmi dobře spolupracujeme,“ podotkl s tím, že je třeba větší dialog kvůli uprchlické krizi. Klíčovou osobou se stane bývalý premiér Vladimír Špidla. „Máme z této iniciativy velkou radost,“ řekl a dodal, že celé setkání vzniklo z podnětu právě Vladimíra Špidly.

Rozhodující výzvou je podle velvyslance to, aby se pomáhalo nejen v Sýrii, ale zároveň aby se dbalo na to, aby nezkolaboval systém v Evropě.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…