Německý vyšetřovatel po masakru v Berlíně vypustil dost mrazivá slova

29.12.2016 15:42

André Schulz z Konfederace německých vyšetřovatelů v rozhovoru pro deník Die Welt tvrdí, že stát ve světle teroristického útoku v Berlíně selhal. Tuniský terorista Amri měl být dle jeho názoru již několik let ve vězení. Podle Schulze by měl vzniknout speciální výbor, který by měl toto selhání vyšetřit.

Německý vyšetřovatel po masakru v Berlíně vypustil dost mrazivá slova
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

„Od zrušení vnitřních hranic jsme částečně ztratili kontrolu nad tím, kdo přichází do Německa a vůbec do celé Evropy. Masivní migrace v posledních letech ukázala, že celá řada bezpečnostních opatření existuje jenom na papíře. Také ochrana vnějších hranic států Evropské unie funguje pouze v oblasti teorie. V případě berlínského atentátníka Anise Amriho jsme viděli, že ozbrojený terorista může bez problémů cestovat po Evropě a nikdo jej nezastaví,“ kritizuje Schulz.

Schulz připomíná, že v případě útoků v Paříži, Nice, Bruselu i nyní v Berlíně bezpečnostní služby atentátníky monitorovaly, ale přesto nedokázaly ničemu zabránit. „V Německu a v celé Evropě bohužel pobývá příliš mnoho jejich následovníků, které není možné z kapacitních důvodů ani monitorovat. To by však neměla být žádná omluva. Nemůžeme jen tak pokrčit rameny a rezignovat na ochranu občanů,“ tvrdí Schulz.

Schulz konstatuje, že by v rámci prevence mělo být ve veřejném prostoru umístěno více kamer. „V případě zapálení spícího bezdomovce v berlínském metru migranty ze Sýrie pomohlo pořízené video k jejich rychlé identifikaci. Kamery jsou často jedinými svědky těchto incidentů,“ říká Schulz o kamerách, kterých chce více v ulicích měst instalovat i ministr vnitra de Maizière. Naopak vládnoucí levicová koalice v Berlíně další kamery nechce.

Pravomoci státu v oblasti boje proti terorismu jsou podle Schulze dostatečné, ale chybí politická vůle k jejich důslednému uplatňování. „Lidé přirozeně nechápou, jak je možné, že v Německu pobývají desítky tisíc migrantů bez povolení k pobytu a stát není schopen je deportovat. Přitom existují zákony zabývající se porušováním azylového zákona. Ti lidé by měli být aspoň ve vyšetřovací vazbě, když už ne ve svých mateřských zemích,“ poukazuje Schulz.

Vedle zvýšeného počtu kamer ve veřejných prostorech by podle Schulze pomohlo i rozšíření používání elektronických náramků, které by sledovaly pohyb podezřelých radikálů. „Ani toto opatření nemůže zaručit stoprocentní úspěch, ale v kombinaci s monitorováním jejich mobilního telefonu a počítače rozhodně zvyšuje pravděpodobnost, že se jim nepodaří teroristický útok naplánovat, natož zrealizovat,“ říká v závěru Schulz.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…