Německý zákon o cenzuře internetu inspiruje totality po celém světě. Čím dál více lidí sedí za „fake news“

29.12.2019 17:47

„Fake news”. Ty jsou v autoritářských státech mnohdy i důvodem k věznění novinářů. Píše o tom server iDNES.cz s tím, že státy inspirovalo sousední Německo.

Německý zákon o cenzuře internetu inspiruje totality po celém světě. Čím dál více lidí sedí za „fake news“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Za mřížemi v roce 2019 skončila hned třicítka novinářů. Důvod? Poslaly je tam mocenské elity různých zemí za takzvané fake news. Jak píše server iDNES.cz, došlo tak k prudkému nárůstu v porovnání s rokem 2012. Tehdy byl ve vězení za šíření nepravdivých zpráv jeden jediný novinář. Následně počet uvězněných stoupal, za sedm let jich skončilo za mřížemi 65. 

Nejvíce uvězněných skončilo v Egyptě, a to hned 37 žurnalistů. Následují je Turecko, Somálsko, Kamerun, Rwanda a Írán.

Jak uvádí list The Washington Post, důvodem, proč například v Egyptě končí novináři za mřížemi, je to, že píší o armádě jinak, než chce kabinet. 

Zákony proti „fake news“ už mají například i Rusko a Vietnam, jsou však kritizovány lidskoprávními organizacemi, jež tvrdí, že jde zejména o upevnění silné kontroly vlády nad médii. Státy se však podle všeho inspirují Německem, kde jsou ze sociálních sítí mazány „nenávistné“ příspěvky. 

Nejvíce novinářů na světě pak v současné době vězní Čína. Důvodem jsou především zprávy o demonstracích v Hongkongu či o dění v převýchovných táborech pro Ujugry. 

Hlavní inspirací při zavádění represí přitom má být německý zákon proti nenávisti na internetu. V roce 2017 jej prosadil dnešní ministr zahraničí, sociální demokrat Heiko Maas, tehdy ministr spravedlnosti. Byl za to poměrně ostře kritizován.

Německé postupy dnes kopírují diktatury všude po světě. „Nejvlivnější evropská země přispěla k erozi globální internetové svobody tím, že vyvinula a legitimizovala prototyp online cenzury, který může být snadno přepracován, aby sloužil cílům autoritářských států,“ píše magazín Foreign Policy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…