Němečtí euroskeptici proti zákazu demonstrace v Drážďanech: Je to smutný den pro demokracii

19.01.2015 16:15

Zákaz dnešních veřejných shromáždění v Drážďanech, který vyhlásila policie kvůli teroristické hrozbě, podle euroskeptické neparlamentní strany Alternativa pro Německo oslabuje demokracii v zemi. Vládní konzervativci a sociální demokraté považují opatření za výjimečné a nesmí se podle nich stát pravidlem. Zároveň vyjádřili obavy z eskalace napětí v ulicích.

Němečtí euroskeptici proti zákazu demonstrace v Drážďanech: Je to smutný den pro demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Policie zakázala všechna dnešní veřejná shromáždění v Drážďanech, protože získala informace o chystaném útoku na demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Podle policejních informací se teroristé chtěli vmísit mezi demonstranty a zabít předáka hnutí Lutze Bachmanna.

"Je to smutný den pro demokracii v Německu, když se svoboda shromažďování musí ohnout před hrozícími násilnostmi," řekla televizi n-tv spolupředsedkyně AfD Frauke Petryová. "Zdá se, že poklidné demonstrace v Drážďanech nejsou nyní možné," podotkla.

Saský ministr vnitra Markus Ulbig z Křesťanskodemokratické unie (CDU) zdůraznil, že policejní opatření je výjimečné a platí pouze pro dnešek. "Příslušné úřady ale budou nadále prověřovat, zda na veřejných shromážděních nehrozí riziko terorismu," řekl deníku Sächsische Zeitung.

Jde prý jen o jednorázové opatření, k němuž byly důvody

Jako jednorázové opatření hodnotí zákaz demonstrací i šéf poslanců vládní sociální demokracie (SPD) Thomas Oppermann. Podle něj musela mít policie velmi konkrétní obavy, když k tak výjimečnému kroku přistoupila. "Bezpečnostní úřady musí v takových případech vždy proti právu na demonstrace stavět to, zda dokážou demonstranty chránit," řekl Oppermann v televizi ARD.

Oppermann také zdůraznil, že je třeba postarat se o to, aby se v ulicích německých měst nezvyšovalo napětí. "Nesmíme připustit, aby islamisté na jedné straně a odpůrci islámu na druhé straně vyvolali takovou situaci, která by vyústila v násilí na ulicích," řekl.

Pegida od října pravidelně každé pondělí demonstruje v Drážďanech proti údajnému posilování islámu v Německu. Minulý týden na její shromáždění přišlo rekordních 25.000 lidí. Příznivci Pegidy v menším počtu demonstrují i v dalších německých městech, tam ale mají v ulicích početní převahu účastníci demonstrací za otevřenou společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…