Němečtí novináři nadšeně tleskají novému ministru zahraničí. Konečně je prý v SPD někdo, kdo je „ostražitý“ k Rusku

11.05.2018 15:35

V minulé vládě kancléřky Angely Merkelové zastával sociální demokrat Heiko Maas post ministra spravedlnosti. Ve znovuobnovené velké koalici přesedlal na post ministra zahraničí. Publicista Günter Marks v textu pro Tagesschau.de poznamenává, že Maas jako ministr zahraničí zvedá mnoha kolegům v sociální demokracii tlak. Svým velmi rezervovaným vztahem vůči Rusku. Německá sociální demokracie se desítky let stavěla k Ruské federaci vstřícně.

Němečtí novináři nadšeně tleskají novému ministru zahraničí. Konečně je prý v SPD někdo, kdo je „ostražitý“ k Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Časopis Argument pro české čtenáře přeložil text publicisty Güntera Markse. Ten se zamýšlí nad tím, proč je celá řada německých sociálních demokratů roztrpčena ze svého kolegy, ministra zahraničí Haika Maase. Nelíbí se jim rezervovanost nového šéfa německé diplomacie k Rusku. Publicista má však za to, že Maas je politikem nové sociálnědemokratické generace, která udá straně směr.

„Politolog Stefan Meister to vnímá jako generační výměnu elit i v SPD, což vidí na (Andree) Nahlesové (předsedkyni strany) a Maasovi. Prý Maas zformuloval na Rusko realistický pohled, což Schröder, Steinmeier a ani Gabriel neudělali. V Maasově generaci prý není emoční vazba na druhou světovou válku a její následky tak silné. A to prý ovlivňuje politiku vůči Rusku. Maas je s ruskou politikou nespokojen. Země neustále vetovala rezoluce k válce v Sýrii, a tím se Rada bezpečnosti stala neschopnou jednat, píše Marks. Napjatý vztah je prý dán podporou Asada, anexí Krymu a také podporou proruských rebelů na východě Ukrajiny,“ napsal publicista.

To neznamená, že by Maas nestál o dialog s Ruskem. Německý ministr zahraničí v něm hodlá pokračovat, jen nabádá k ostražitosti. V podstatě tím naplňuje koaliční smlouvu CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a německé sociální demokracie (SPD). Také koaliční smlouva nabádá k opatrnosti vůči Rusku.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder zastával a nadále zastává zcela jiný post. Nikdy se netajil tím, že podle jeho názoru by měly Německo a Rusko udržovat co nejlepší vztahy. V zájmu stability v Evropě. Jeho názor sdílí i celá řada dalších německých sociálních demokratů. Schröder svou úvahu převedl po odchodu z politiky ještě o krok dál, když začal pracovat pro ruský naftový gigant Rosněfť.

Maasova ostražitost ale nakonec může ve vzájemných vztazích pomoci. Nejeden expert na ruskou politiku varoval, že přílišnou vstřícnost si prý Rusové vykládají jako slabost. Partnera, který se jim nepodbízí, budou možná více respektovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …