Neměli by si Sobotka se Zaorálkem hodit mašli? Bojujete za mír? obdržel dotaz poslanec ČSSD. A odpověděl

07.05.2015 13:35

Není jiné varianty, jak zabezpečit bezpečnost naší země, než členství v NATO, uvedl poslanec ČSSD Antonín Seďa v reakci na dotaz čtenáře, který měl pocit, že NATO a EU je řízené „americkým šílencem“. Odpověděl také na dotaz, zda by si premiér Sobotka a ministr zahraničí Zaorálek „neměli hodit mašli“, když se jim nepodařilo překazit vjezd ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci na české území.

Neměli by si Sobotka se Zaorálkem hodit mašli? Bojujete za mír? obdržel dotaz poslanec ČSSD. A odpověděl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jeden ze čtenářů přirovnal současné vojenské angažmá Saúdské Arábie v jemenském konfliktu k bombardování Srbska letouny NATO v 90. letech. Obě vojenské akce totiž byly vedeny bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN.

Seďa vysvětlil, že problém nejen Saúdské Arábie, ale i dalších arabských spojenců spočívá v tom, že se cítí být ohroženi islámskými teroristy a rozšiřováním vlivu bojovníků Islámského státu. „Co se týká Srbska, ano, NATO bombardovalo nejen Bělehrad, ale zejména pozice srbské armády umístěné kolem Sarajeva, kterému hrozilo vyhladovění. Byl jsem jak v Bělehradě, tak v sarajevském muzeu,“ uvedl Seďa s tím, rozumí výhradám čtenáře k politice USA, ty má on prý v řadě případů také. „Ale pochopte, že NATO není USA, ale 28 členských zemí, včetně naší země. A k rozhodnutí o zásahu NATO rozhodují členské země jednomyslně či vůbec,“ dodal Seďa.

Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

Uznání Kosova pravicovou českou vládou bylo chybou

Poslanec odpověděl i na otázku čtenáře, který poukázal na to, že Rusku a USA je měřeno jiným metrem. Když prý Rusko udělá totéž, co provedly USA v případě Kosova, tak je to označené jako porušování mezinárodního práva. „Když USA bezdůvodně napadnou Afghánistán, Irák, Libyi, Sýrii, Jugoslávii bez souhlasu RB OSN, tak je to v pořádku, že?“

Seďa odpověděl, že uznání Kosova pravicovou českou vládou bylo chybou. „Irák byl napaden z důvodu porušování lidských práv a na základě rezoluce RB OSN. Podobně i spojenecké zásahy v Libyi či Sýrii. Co se týká Afghánistánu, tak po útoku na Světové obchodní centrum v NY byl poprvé v historii uplatněn na základě požadavku USA čl. 5,“ uvedl Seďa.

Ohledně anexe Krymu Ruskem Seďa uvedl, že tímto krokem Ruská federace porušila mezinárodní smlouvy, a zejména suverenitu Ukrajiny. „Pokud tomuto říkáte obrana, tak se nemůžeme shodnout,“ podotkl poslanec.

Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

Ukrajinci si mají o své budoucnosti rozhodnout sami. Bez vlivu Ruska, EU či USA

Další tázající po poslanci chtěl, aby mu napsal, ve které zemi NATO zasahovalo a ve které pak byl nastolen mír. Seďa odmítl, že by někdy mluvil o boji za mír pod vlajkou NATO či USA. „Vždy jsem hovořil o zajištění bezpečnosti naší země, a to právě tím, že jsme členskou zemí Severoatlantické aliance a Evropské unie,“ vysvětlil.

Podle něj je třeba připomenout, že je velmi těžké zajistit mír při teroristických útocích či hybridní válce. „Ten musí zajistit vláda Afghánistánu v případě současného období po misi ISAF,“ podotkl.

Poukázal na to, že Poláci, Litevci, Estonci či Lotyši se po událostech na Krymu a na východní Ukrajině oprávněně bojí, že stejné metody použité vůči Ukrajině, použije Rusko i vůči nim. Jenže Ukrajina na rozdíl od těchto čtyř zemí není součástí NATO, a tudíž v případě útoku ruské armády by zřejmě došlo k aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy. „Což je velké nebezpečí pro udržení míru v Evropě i v naší zemi,“ upozornil poslanec a dodal, že není idealista, aby tvrdil , že EU a Západ nastolí mír mezi oběma národy a přinesou blahobyt pro Ukrajince. „Na druhou stranu považuji za nutné, aby si Ukrajinci rozhodovali o své budoucnosti sami, a to bez vlivu Ruské federace, USA či EU,“ dodal Seďa.

Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

Není jiné varianty, jak zabezpečit ochranu naší země, než členství v NATO

Čtenář, který se podepsal jako Kovalčík, se poslance zeptal, zda si myslí, že je pro něj „velká čest sloužit NATO a EU řízeným takovým americkým šílencem“.

Seďa odpověděl, že je hrdý na to, že Česká republika je členem Evropské unie a Severoatlantické aliance. „Protože není jiné varianty, jak zabezpečit obranu a ochranu naší země a našich obyvatel,“ řekl a upozornil, že USA jsou sice nejsilnější a nejvlivnější člen Aliance, ale rozhoduje se ve sboru. „A opravdu nerozumím tomu, když spojujete EU s „americkým šílencem“, jak tvrdíte. Zájmem českých občanů je zajistit mír a jejich bezpečnost. To je odpovědnost nás politiků,“ dodal.

Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

Akce Nočních vlků byla zbytečně zpolitizovaná

Poslanec Seďa reagoval i na otázku „Neměli by si pan Zaorálek a Sobotka hodit mašli, protože nezabránili Nočním vlkům uctít památku padlých rudoarmějců na českých hřbitovech?“

Politik reagoval tím, že se celá záležitost s Nočními vlky zbytečně medializovala a zpolitizovala. „Podle veřejných zdrojů ani pan premiér, ale ani ministr Zaorálek nebyli vehementně proti této akci, pouze upozorňovali, že je to provokace ze strany Putinových příznivců,“ uvedl s tím, že je jen dobře, když si občané připomenou 70. výročí ukončení nejstrašlivější války v dějinách lidstva. „A je mi jedno, zda to budou občané České republiky, Ruské federace či Němci. Co na to řekne či řeklo Německo a USA nevím, a dokonce mne to ani nezajímá,“ dodal.

Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

Neznám politika ČSSD, který by si přál válku

Čtenář, který se podepsal jako Zd. Kvapílek, se poslance zeptal, zda on osobně či ČSSD podpoří česko-slovenskou mírovou iniciativu "Společně za mír". „Já osobně a ani ČSSD nemá problém spolupodepsat mírovou iniciativu Společně za mír,“ odpověděl Seďa a odmítl, že by „politici ČSSD bubnovali pro válku“, jak si zmíněný čtenář také myslí. A dodal, že nezná politika v sociální demokracii, který by si přál válku či vojenské řešení jakéhokoliv konfliktu na světě. „Problémem je, že někdy se musí provést i vojenské řešení, které ochrání životy nevinných civilistů. A to pod rezolucí RB OSN,“ dodal.

Celý text otázky a odpovědi je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…