Nemoc z pořadu Prostřeno má Miloš Zeman, řekl v ČT známý umělec. A mělo to dohru

23.05.2017 10:02

Lékaři Ondřeji Fialovi se nelíbilo, když umělec David Černý v nadsázce v pořadu Události, komentáře ČT uvedl, že prezident Miloš Zeman trpí Tourettovým syndromem, konkrétně koprolálií. Své pak k této nemoci, kdy postižený trpí nadávkami a tiky, řekl v pořadu DVtv.cz Daniele Drtinové. A právě se hovořilo i o české hlavě státu.

Nemoc z pořadu Prostřeno má Miloš Zeman, řekl v ČT známý umělec. A mělo to dohru
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Já jsem psal stížnost. V pořadu totiž zazněla otázka, jestli osoba trpící alkoholickou demencí nebo Tourettovým syndromem, může být prezidentem republiky. A to se trošku dotklo zejména maminek, které mají děti s Tourettovým syndromem, neboť to tam bylo uvedeno tak, jako by člověk s touto diagnózou nemohl být prezidentem republiky. Ale byla to hodně paušalizace, nepochopení té nemoci. Dneska se to hodně používá, třeba hůř komunikuje, řekne se, to je autista. Já jsem chtěl zamezit tomu, aby se řeklo no ten nadává, tak je to tourettik, je neschopný. To se nás dotklo,“ poznamenal jasně Fiala.

Celé video naleznete ZDE.

„Odepsala vám již Česká televize, nebo Rada ČT, kam jste stížnost poslal?“ zeptala se následně Fialy Drtinová. „Odepsala mě produkční ze zpráv, docela jsme to řešili. Nicméně jsme chtěli zařadit nějakou omluvu nebo nějaké upozornění, že to tak není, ale to se nám bohužel nepodařilo,“ podotkl.

Následně se pak ještě Drtinová vrátila k Zemanovi. „A nevydala klinika, kde pracujete, prohlášení, když tehdy prezident Zeman začal právě používat nadávky ve veřejném prostoru, že může trpět tímto onemocněním?“ zeptala se. „My jsme vlastně s Respektem k tomu vyjádřili v rozhovoru, kde určité prohlášení bylo. A my jsme se ohradili, že prezidentovy vulgarismy nesouvisí s Tourettovým syndromem, ale souvisí s něčím jiným, možná jinou poruchou, nebo možná s jeho naturelem, nevím,“ odpovědl s tím, že koprolálií tak hlava státu velmi pravděpodobně netrpí. 

Jak Fiala uvedl závěrem, člověka s Tourretovým syndromem de facto pozná na první pohled. „Často si toho ani laik nevšimne, ale já na to mám vycvičené oko,“ zmínil. 

Otázka Tourretova syndromu se rozvířila poté, co byl odvysílán díl show Prostřeno! na TV Prima, kde se objevil podivín Karel. Jak se však posléze zjistilo, šlo o herce, jenž byl nastrčenou postavou, aby právě mimo jiné na tuto nemoc upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…