Nemocenskou bude znovu platit stát, od třetího týdne nemoci

29.12.2013 14:30

Vrací se „staré časy“, alespoň co se týče vyplácení nemocenské. Do konce roku 2013 platí, že první tři týdny nemoci platí svému pracovníkovi zaměstnavatel. Od prvního ledna 2014 se jim však ulehčí. Místo zaměstnavatelů bude nemocnému od patnáctého dne churavění platit stát. Informuje o tom Český rozhlas.

Nemocenskou bude znovu platit stát, od třetího týdne nemoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

I nadále bude platit, že za první tři dny nemoci zaměstnancům peníze nedorazí. Dalších jedenáct dní bude platit zaměstnavatel a po uplynutí této doby již stát. „Zaměstnavatelé poskytují náhradu pouze prvních 14 kalendářních dnů a od 15. kalendářního dne nemoci mají nemocní nárok již na příspěvek od státu, to znamená nemocenskou,“ vysvětluje odborník na zdanění fyzických osob z Pricewaterhouse Coopers Tomáš Hunal. 

Sazby zdravotního pojištění však zůstanou pro rok 2014 shodné s těmi z roku 2013. Zaměstnanci tedy budou platit 4,5 procenta z hrubé mzdy, zaměstnavatelé devět a OSVČ z poloviny svého daňového základu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…