Nemocnicím hrozí tragédie, varoval v ČT místopředseda asociace

16.09.2013 23:03

Přibližně třetině nemocnic hrozí finanční kolaps, tvrdí krizový štáb. Vládu proto vyzval k co nejrychlejšímu řešení. Nestačí prý úhradové vyhlášky. Náměstek ministra Petr Nosek ale tento stav příliš nekritizuje, podle něj není až tak na závadu, když některé ústavy skončí.

Nemocnicím hrozí tragédie, varoval v ČT místopředseda asociace
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„My doufáme, že k tomu nedojde a že vláda se k tomu postaví čelem,“ uvedl v Událostech, komentářích na ČT Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic. V tom mu dal za pravdu i Miloš Voleman z Lékařského odborového klubu. Fiala prý nemaluje jen čerta na zeď, připouští to totiž i sám ministr zdravotnictví. Podle Volemana je totiž situace podobná jak v přímo řízených nemocnicích, tak i v těch řízených kraji.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska je však potřeba koncentrovat zdravotní péči co nejefektivněji – tedy co nejlepší za co nejméně peněz. „To, jestli to určitý subjekt neustojí, neznamená, že ho nenahradí subjekt stojící vedle,“ dodal.

Může se tak stát, že některé nemocnice skončí, ale podle ministerstva to bude dobře. „Pojišťovny se snaží nemocnice vyhladovět,“ upozornil v pořadu Fiala. Nyní je prý vidět výsledek jejich práce. „Je to tragédie, může vzniknout chaos. Ta odpovědnost pak dopadne, ale na někoho jiného,“ dodal.

reklama

autor: pan

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…