Nemožná vláda, všichni musíme zchudnout, bojím se války. Luboš Palata se prošel Aténami a naslouchal lidu

30.06.2015 8:12

Své postřehy, které zaznamenal včera v Aténách, popisuje v dnešní Mladé frontě Dnes její redaktor Luboš Palata. V úvodu své reportáže popisuje situaci, kdy se z bankomatu snaží vybrat peníze jedna z obyvatel Řecka a italská turistka. Nepodaří se to ani jedné.

Nemožná vláda, všichni musíme zchudnout, bojím se války. Luboš Palata se prošel Aténami a naslouchal lidu
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Prosím o prominutí, ale slibovali to,“ omlouvá se turistce anglicky Řekyně. „Ale věřte téhle nemožné vládě ještě nějaké sliby,“ dodala a naštvaně máchla rukou.

Podle Palaty až na stažené rolety bankovních poboček běžel včera život v Aténách normálně, jako by se nic nestalo. Kavárny kolem náměstí Omonia, ale i ve starém centru Atén, byly plné lidí. Otevřeno měly všechny obchody a nikde nebyl problém s tím, že by zákazníkům nevrátili drobné za velké bankovky.

Palata také popisuje situaci v prodejně mobilů, kde starší muž trvá na tom, že chce zaplatit kartou. Prodavač se jej ptá, zda to opravdu musí být. Zákazník připustil, že potřebnou sumu by dal možná dohromady i v hotovosti, ale chce, aby mu zbyly drobné na potraviny pro rodinu. „Bojím se, abych ty peníze ještě někdy uviděl. Tsiprasovi a celé té jeho bandě už v ničem nevěřím,“ vysvětluje prodavač svou opatrnost.

Tento týden se jezdí v Aténách veřejnou dopravou zdarma

Palata přidává další zajímavý fakt – řecký ministr dopravy oznámil, že tento týden v Aténách a okolí, kde žije téměř polovina obyvatel celé země, bude veřejná doprava zdarma. Vládu to přijde na čtyři miliony eur. Důvodem není ani tak to, že by lidé měli ušetřit – cena lístku je jen 1,2 eura. Ale má to zabránit situacím, kdy lidem kvůli zavřeným bankám dojdou drobné.

Padesátiletá průvodkyně turistů Margarita Manifavová se bojí současné vlády a návratu drachmy. A nejen toho. „Nejenže můžeme všichni zchudnout, ale může to vést k další katastrofě, možná až k válce,“ dodala prý se vzpomínkou na občanskou válku. Ta v Řecku probíhala ve druhé polovině 40. let mezi pravicí a komunisty a podle Palaty se s jejími důsledky Řecko potýkalo až do devadesátých let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…