Nemůžeme lidi nechat zmrznout. Babišův poradce z odborů chce rozdávat šeky na energie

02.10.2021 9:56 | Zprávy

V Česku zdražuje téměř vše. Ekonomové upozorňují, že za zdražováním stojí jak situace ve světě, zdražování nafty i ruského plynu, ale i domácí vlivy, za které zodpovídá vláda Andreje Babiše. Vicepremiér této vlády v barvách hnutí ANO Karel Havlíček připravuje pro nejchudší obyvatele pomoc v podobě tzv. energetických šeků, ale podle bývalého europoslance Petra Macha je to špatný nápad. Proč? Nahlédněte.

Nemůžeme lidi nechat zmrznout. Babišův poradce z odborů chce rozdávat šeky na energie
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Ministr dopravy, ale také ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček dává najevo, že vláda si je vědoma rostoucích cen energií a hodlá pomoct těm nejchudším občanům. Asi 800 tisíc lidí by mělo obdržet tzv. energetické šeky, které pokryjí polovinu zdražení.

Poradce předsedy vlády Andreje Babiše Jaroslav Ungermann, který radil také premiérům za ČSSD Vladimíru Špidlovi, Stanislavu Grossovi a Jiřímu Paroubkovi a působil také v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS), v rozhovoru pro Český rozhlas poznamenal, že rozdávání energetických šeků „určitý smysl dává“.  

Naproti tomu ekonom, bývalý europoslanec a někdejší předseda Svobodných Petr Mach má za to, že jde o mimořádně špatný nápad. Zdůrazňuje, že politici sami k růstu cen energií notně přispívají a to skrze schválený Green Deal EU a další politické nástroje, jako jsou povinné složky zelené energie, na kterých se dnes politicky trvá. „To je ta zelená politika EU a naší vlády, kdy se tlačí na výrobu elektrických aut, což zvyšuje poptávku po elektrické energii,“ dal příklad Mach.

Německo se navíc rozhodlo, že se odkloní od jádra a od uhlí k nestabilním obnovitelným zdrojům, což je pro energetický trh další rána.

„Mně to přijde, jako kdyby stát mlátil lidi do hlavy, lidi by si začali uvědomovat, že je bolí hlava, začali by si stěžovat a tak stát začne přemýšlet, že jim dá obklady. Ale lepší je přestat mlátit do hlavy,“ pravil Mach.

Podle Ungermanna je ale vhodné použít energetické šeky krátkodobě, např. pro letošní zimu. „Žádná vláda si nemůže dovolit, aby lidé mrzli ve svých domovech,“ zdůraznil. V tuto chvíli si ale neumí představit, jak se budou energetické šeky distribuovat a kdo všechno je nakonec dostane.

Macha však nepřesvědčil.  

„Stačí zrušit daň z plynu, daň z elektřiny, stačí zrušit povinnost přimíchávat ty tzv. obnovitelné zdroje do toho mixu, stačí zrušit emisní povolenky a samozřejmě pak ta cena rázem padne a je to bez byrokracie a bez administrativy s tím spojené,“ trvá na svém někdejší předseda Svobodných. „Ale samozřejmě vím, že já jako ekonom to můžu říct, ale politici jsou bázliví a že řeknou, co by na to řekl Brusel? Není to moc radikální? Ale z ekonomického pohledu je efektivnější zrušit to, co elektřinu zdražuje, než to ponechat a zavádět energetické šeky,“ vysvětluje Mach.

Pokud bude EU pokračovat dál po této cestě, nakonec by to znamenalo návrat do jeskyní a na stromy.

„Chtějí bezuhlíkovou ekonomiku a směřuje to zpátky na stromy. Oni si to přejí, jsou rádi, že se to zdražuje. Když zavedeme šeky, tak možná za rok budeme mít jídlo a toaletní papír na příděl. Tímhle tempem se dostáváme zpátky do hlubokého socialismu a mě to děsí.“ udeřil Mach na zelené politiky v EU.

I Ungermann ale dál trvá na svém a zdůrazňuje, že teď je třeba řešit možnou hrozící katastrofu v topné sezóně a teprve v dalších krocích nějak řešit to, o čem hovoří Petr Mach. Ungermann by si prý posvítil především na trh s povolenkami, na kterém se pohybují spekulanti a ovlivňují jejich cenu nevhodným způsobem.

„Když snížíte DPH u energií, tak ji snížíte všem, a proč bychom měli pomáhat i těm, kteří mají peněz dost?“ ptá se poradce předsedy vlády Jaroslav Ungerman.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

16:25 O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

Poslední průzkum STEM před volbami do Evropského parlamentu při konfrontaci se skutečnými výsledky r…