Nemůžeme zasahovat do způsobu vysílání, je to jaksi na hraně... Nepřijatelné, všichni odstoupit! Tak mluvil šéf RRTV s redaktorkou o kauze TV Prima

02.06.2016 18:18

Ve čtvrtečním vydání Dvaceti minut Radiožurnálu vystoupil předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí. S moderátorkou Karolínou Koubovou mluvil o odposleších vedení TV Prima a možných následcích, které mohou mít dopad na budoucnost televize.

Nemůžeme zasahovat do způsobu vysílání, je to jaksi na hraně... Nepřijatelné, všichni odstoupit! Tak mluvil šéf RRTV s redaktorkou o kauze TV Prima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Televize Prima

Krejčí hned na úvod upozornil, jaké jsou pravomoci RRTV, která nemůže zasahovat do samotného způsobu, jakým určuje televize své vysílání. „Jenom jsem to chtěl uvést na pravou míru, že vlastně interní pokyny, které si každá televize dává, jsou na její vlastní zodpovědnost.“

„Víte, to, co se řekne někde, a to, co se potom objeví ve vysílání, to mohou být dvě rozdílné věci,“ konstatoval Krejčí s tím, že je dlouhá cesta od myšlenky k porušení zákona.

„To, co se děje uvnitř televize, je čistě věc provozovatele,“ řekl Krejčí s tím, že nemůže nijak postihnout televizi za jejich interní směrnice, pokud neměly tyto směrnice žádný efekt na samotné vysílání. To se však zatím nepotvrdilo.

„Z té naší analýzy nám vyplynulo určité podezření, že ten způsob, že v tomto případě Prima se pohybuje jaksi na hraně,“ vysvětlil Krejčí a dodal, že probíhá další analýza vysílání, která snad přinese kýžené výsledky.

„Víte, tady se pohybujeme na velice nejisté půdě, protože jestli jen vytváříte atmosféru a není tam objektivní porušení zákona, tak se to velice špatně postihuje,“ podotkl Krejčí. Sám však kauzu TV Prima nesleduje tolik, aby mohl vyvozovat nějaké důsledky. Je však dlouhá cesta od první pokuty za porušení kodexu až k odnětí licence pro vysílání.

Krejčí však nechce, aby analýza RRTV působila jako obhajoba TV Prima.

Kauzu s reportáží TV Prima o iráckých uprchlících považuje za „hraniční“, rada však nepřijala žádné usnesení, protože se radní neshodli o tom, jak s tím naložit. „To se prostě může stát,“ podokl Krejčí.

„Z mého osobního pohledu, když nebudu mluvit jako předseda rady, to bylo nepřijatelné,“ shrnul Krejčí svůj názor na počínání vedení TV Prima a dodal, že by měli všichni odstoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…