Nemůžeme zkoumat mimomanželské vztahy členů ODS. To bychom nedělali nic jiného, ohradil se Kalousek

13.10.2013 12:40

Soud ve švýcarské Bellinzoně vynesl rozsudky nad šesti bývalými majiteli a manažery Mostecké uhelné společnosti, obžalovanými z podvodů, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Všichni jsou podle rozhodnutí soudu vinni. „Za sebe ani za Ministerstvo financí žádnou odpovědnost necítím,“ prohlásil místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu Partie na televizi Prima family.

Nemůžeme zkoumat mimomanželské vztahy členů ODS. To bychom nedělali nic jiného, ohradil se Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

„Za sebe ani za Ministerstvo financí žádnou odpovědnost necítím,“ prohlásil místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu Partie na televizi Prima family.

Vinu za to, že příslušné materiály obsahující informace o chybné privatizaci Mostecké uhelné ležely pět let bez hnutí na Policii České republiky, podle Kalouska nese Ministerstvo spravedlnosti. „Myslím si, že když se k tomu dostalo Ministerstvo financí, reagovalo efektivně,“ podotkl a poukázal na skutečnost, že švýcarský soud uznal Českou republiku jako poškozenou a až rozsudek nabude právní moci, peníze budou vyplaceny.

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá, která byla druhým hostem pořadu, považuje celou kauzu za obrovskou ostudu naší země, ať už prý ty materiály ležely kdekoliv. „Zřejmě nebyl zájem tuto kauzu probrat a dojít k nějakému cíli. Měli bychom si vzít ze Švýcarska příklad,“ uvedla. Zároveň podotkla, že komunisté ve svém volebním programu mimo jiné slibují právě rozkrývání privatizací, neboť i další prý mohly probíhat takto podivně.

Kalousek několikrát zdůraznil, že on ani Ministerstvo financí v této záležitosti žádnou odpovědnost nenese. Připomněl, že to bylo právě jeho ministerstvo, které od počátku roku 2012 vypracovávalo podklad pro trestní řízení a vedlo obhajobu země, čímž docílilo toho, že peníze budou vyplaceny zpět. Je přesvědčený, že za půl roku ministerstvo zvládlo kus práce, který policie nezvládla za celých pět let.

„Mnohem zajímavější je to, kdo je zodpovědný za to, že se to vůbec odehrálo. A byla to vláda Miloše Zemana, která Mosteckou uhelnou za těchto podmínek prodala. Paní Vostrá to asi ve své noblese nechtěla říct naplno,“ nechal se slyšet.

A Vostrá s jeho slovy částečně souhlasila. „Trestní odpovědnost pana Kalouska skutečně nevidím. Spíš bych hledala důvody, proč policie materiály odkládala a nedávala je k řešení. Na druhé straně ale Kalousek byl členem vlády, která danou věc nechala být,“ poznamenala.

V souvislosti s touto kauzou místopředseda TOP 09 představil jeden z bodů programu TOP 09, na jehož základě by strana usilovala o to, aby se orgány činné v trestním řízení přesunuly pod nezávislou kontrolu. V současné době se totiž jakožto součást výkonné moci nacházejí pod kontrolou politickou, a to, jak Kalousek podotkl, vzbuzuje v lidech nedůvěru a dokonce i odpor.

TOP 09 chce vyšetřujícího soudce

Pomoci by podle jeho názoru mělo vytvoření institutu vyšetřujícího soudce, který by nad těmito orgány převzal kontrolu. „Je nutné zajistit, aby případy, které mají být vyšetřeny, skutečně vyšetřeny byly,“ řekl. V celé kauze oceňuje fakt, že probíhá i trestní řízení na území České republiky, které, jak pevně věří, skončí jasným konstatováním, kdo způsobil tuto chybnou privatizaci.

Jeho optimismus však Vostrá nesdílí. „Nevěřím, že se zjistí, kdo pochybil během privatizace a při vyšetřování,“ myslí si.

Možnost, že by se i tato kauza podílela na propadu preferencí pravicových stran, Kalousek odmítl. „Nevím, proč by pravice měla nést následky za chyby Zemanovy vlády. Jako aktivní politik se nemohu cítit odpovědný například za skandály ODS nebo rozpad VV.  Kdybychom měli zkoumat dopad mimomanželských vztahů na politiku ODS, nedělali bychom nic jiného,“ rýpl si do svých bývalých koaličních kolegů. On sám prý bude skládat účty pouze za politiku TOP 09, a to jak za kladné věci, které prosadila, tak i za ty negativní, jež se nepovedly.

Vostrá přiznala, že neustálé vládní spory a peripetie nahrávají komunistům do karet, ale šťastná z toho prý přesto není, protože se podle ní negativně podepsaly na životech občanů. „Mohli jste říct – nechceme mít s vámi nic společného a z vlády odejít,“ obrátila se na Kalouska. Ten jí ale oponoval, že krizové situace zvládala vláda Petra Nečase v porovnání s ostatními evropskými zeměmi velmi slušně. V České republice dle jeho slov panuje nejnižší míra chudoby a jedna z nejnižších nezaměstnaností v Evropě.

Hyenismus v oblasti sociálního bydlení

Vostrá zmínila jeden ze stavebních kamenů volebního programu komunistů - koncept sociálního bydlení, který bude skutečně funkční a bude poskytovat pomocné ruce potřebným. Zaštítila ho slovy: „Zastavme prosperitu jednotlivců na úkor chudých“. Kalousek souhlasil, že v této oblasti dochází k hyenismu, který je třeba zastavit.

Zároveň však varoval, že tato snaha zastavit prosperitu jednotlivců může skončit přerozdělováním bídy. „Nebude to tak, že budeme všichni bohatší, ale všichni chudší,“ upozornil. I pravicové strany dle jeho slov mají ideu solidarity, ne však socialismu. „Řada občanů váš názor nesdílí, pro ně je důležité a pro nás taky, jak se jim žije,“ opáčila mu předsedkyně komunistů. „My to respektujeme a tvrdíme, že cesta nevede zvýšením přerozdělování, ale tak, aby se lépe žilo lidem s vysokými i nízkými příjmy,“ uzavřel Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karolína Němcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…