Nenadávejte na uprchlíky, škůdci jsou někde úplně jinde. Třídí se odpad, ne lidi. V Ostravě rozdávali jídlo, recitovali verše a srovnávali s Německem před Hitlerem

25.07.2015 19:34

REPORTÁŽ Svůj nesouhlas s narůstajícími hlasy krajní pravice a radikalizací tématu uprchlictví vyjádřilo v sobotu odpoledne v Ostravě několik desítek lidí. Shromáždění s názvem Barevná Ostrava – Zastavme nenávist uspořádaly iniciativy Probuď domy a ProAlt.

Nenadávejte na uprchlíky, škůdci jsou někde úplně jinde. Třídí se odpad, ne lidi. V Ostravě rozdávali jídlo, recitovali verše a srovnávali s Německem před Hitlerem
Foto: Daniela Černá
Popisek: V Ostravě proběhlo shromáždění na podporu uprchlíků

Akce, která měla začít ve dvě hodiny odpoledne u fontány na zastávce Elektra, nakonec začala asi o čtyřicet minut později. Mezitím proudily davy lidí na nedaleké Masarykovo náměstí protestovat proti invazi uprchlíků. Několik odpůrců přijetí uprchlíků pokřikovalo z tramvají hesla jako „Čechy Čechům“ nebo „Nic než národ“. Naproti tomu na akci reagující na vzrůstající xenofobní vlnu v české společnosti byly k vidění transparenty s hesly jako „Nenávist není řešení“ či „Stop nazi“ s přeškrtnutým hákovým křížem nebo „Třiďme odpad, ne lidi". Na shromáždění na podporu uprchlíků byl přítomný také filozof ze Strany zelených Martin Škabraha či muslimka a aktivistka Romana Červenková.

Na úvod happeningu u Elektry, kde mohli účastníci za dobrovolný poplatek ochutnat arabské jídlo a vyslechnout si poezii a hudbu, vystoupil mluvčí Mladých zelených Tomáš Křemen. „Přišli jsme říct jasné ne xenofobním nenávistným projevům a podpoře neonacismu. Sešli jsme se zde, abychom vyjádřili jasnou podporu rozmanitosti kultur, abychom vyjádřili náš respekt k mezinárodním dohodám a k mezinárodnímu právu, a také, abychom podpořili naše evropské hodnoty – demokracii, úctu k lidským právům, solidaritu a sekularitu, tedy oddělení náboženství od státu,“ řekl do mikrofonu.

Kdo za to může?

„Víme, co způsobilo německé mlčení v třicátých letech minulého století. Dneska se můžeme dočkat toho samého,“ pokračoval Křemen s tím, že xenofobní skupinky podle něj často hledají svého obětního beránka, aby zdůvodnily své frustrace a svou tíživou situaci, že v současném systému nedokázaly uspět. „Ale hledají na naprosto špatném místě. Pokud chceme hledat opravdové viníky, je potřeba se dívat naprosto opačným směrem. Za současný stav, kdy řada lidí v České republice žije v chudobě a kdy nemáme dostatek peněz na kvalitní nemocnice a školy, nese vinu několik jednotlivců, kteří vyvádějí daně do daňových rájů, žijí z korupce kvůli předraženým veřejným zakázkám. To jsou praví viníci, na ně obraťme náš hněv, naši zlobu, nikoliv na ty nejslabší,“ vyzval Křemen a lidé ho odměnili potleskem.

Za další viníky vzniklé situace označil korporace, které si mohou dovolit právní oddělení, aby našla mezery v zákonech. „Platí si lobbisty, aby ovlivňovaly politiku úplně jinými než demokratickými metodami. Právě tyto korporace zneužívají své monopolní postavení, aby zničily konkurenci drobných českých podnikatelů,“ doplnil. Takzvaní politici a političky, kteří podle něj rozdmýchávají nenávist, svou taktiku prý zakládají právě na strachu z neznámého. To je dle jeho slov v ČR velmi snadné, protože žijeme v homogenní společnosti a nejsme tudíž zvyklí se setkávat s rozlišností.

Zmínil se také o šíření nepravdivého obrazu uprchlíka jako sebevražedného teroristy. Uprchlík je podle Křemena ve skutečnosti člověk, který před terorismem utíká. „Je to člověk, který terorismem trpí ze všech nejvíc a který se snaží zachránit svůj vlastní život, protože nic jiného už nemá. Jsou to rodiny, které vybírají peníze na jednoho jediného člena. Musí se rozhodnout, kdo z nich dostane šanci na přežití, kdo dostane šanci se plavit přes Středozemní moře, kdy šance není velká, ale aspoň nějaká. Já jim to nezávidím a přeji si, abychom tyto rodiny podporovali, abychom podporovali muslimy, kteří se stejně jako my staví proti extremismu a terorismu," řekl dále Křemen.

Jaká jsou řešení?

Narůstající počet uprchlíků je podle něj problém, který má řešení. „Je potřeba dodržovat mezinárodní právo. Azylová řízení musí být rychlá a spravedlivá, musí je vykonávat kvalifikovaní odborníci. Není možné, aby to dál dělali úředníci a úřednice ministerstva vnitra. Je potřeba zřídit specializovaný odborný úřad,“ nastínil. Dalším řešením je podle něj společný evropský přístup, na němž se musí podílet všechny členské země. „Spočívá to v ukončení programu Triton, který jen střeží hranice a uprchlíky nechává utonout v moři. Namísto toho doporučujeme již osvědčené řešení, které použila italská vláda v programu Mare nostrum, kdy se jí během jednoho roku, kdy fungoval, podařilo zachránit 150 tisíc lidských životů,“ zdůraznil.

Dalším krokem by podle něj mělo být zrušení dublinského systému, který neumožňuje žadatelům o azyl žádat v cílové zemi, ale v té zemi, do níž vstoupí jako první. Za nutnost proto považuje zavedení takzvaných humanitárních víz, která by podle něj umožnila žádat o azyl v těch zemích, do nichž uprchlíci skutečně míří. Poté zkritizoval ČR za to, že poskytuje pouze 0,1 procenta HNP na rozvojovou pomoc, zatímco OSN doporučuje minimálně 0,7 procenta. „Pokud chceme skutečně řešit problémy původních zemí uprchlíků a uprchlic, tak do toho hold musíme dát nějaké peníze,“ vybídl mluvčí Mladých zelených. 

Procento nejbohatších vlastní většinu zdrojů

Po něm vystoupil aktivista ProAltu Petr Rohel. Soustředil se na problematiku uprchlíků z hlediska rozdělení světového bohatství. „Statistiky zaznamenaly, že jedno procento nejbohatších už vlastní víc než polovinu celkového světového bohatství. Zbytek vlastní 99 procent lidstva. A právě tento pohyb, který je spojený s nadnárodními společnostmi, pohybem financí prostřednictvím největších finančních subjektů vede na druhé straně k neuvěřitelnému nárůstu chudoby. A problém uprchlíků je dán tímto velkým poklesem do bídy,“ upozornil.

Policie podle krajské mluvčí Gabriely Holčákové nemusela zasahovat a obě akce byly před čtvrtou hodinou odpolední ukončeny. Podle serveru Idnes.cz se ale velká část účastníků demonstrace zaměřené proti uprchlíkům vydala směrem k Elektře, kde je zastavili těžkooděnci. Demonstranti později zamířili ke čtvrti Přívoz, kde žije mnoho Romů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…